Povratak

Hronični gastritis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam pekinezera starog 16 god. Lečen je od gastritisa jedno par godina unazad, povremeno, uglavnom je primao jednu te istu terapiju, linco - spectim, vitoligam. Maja meseca je imao problema sa grlom, usled čega je jako jaukao i imao problem sa prednjim šapama, grčio se, i sve do sada je bio u redu, pio je  tada buskopan duže vreme, on mu je odgovarao, a sada se trese i drhti mu predeo ispod stomaka sa leve i desne strane, kao da je stegnut taj deo, ali ima dobar apetit, vodu pije, živi u kući, ne podnosi zimu, pa bih želela da mi objasnite šta može biti uzrok ovih tegoba koje sada ima i da mi preporučite neku terapiju.
Hvala, Ivana

O: U slučaju Vašeg psa problem je hronični gastritis koji jeste čest nalaz starijih pasa mini rasa.

Kod hroničnog gastritisa klinička slika se razlikuje samo po intenzitetu simptoma oboljenja, u odnosu na akutni. Ukoliko je hronični gastritis primarno oboljenje, u početku bolesti ne moraju se ispoljiti karakteristični simptomi (povraćanje, slab apetit ili potpuni gubitak apetita, bolan abdomen itd.). Kasnije dolazi do mršavljenja, apatije, anemije, čestog povraćanja posle jela i pojave neprijatnog zadaha iz usta.

Gastritis predstavlja upalu sluzokože želuca, a prema patolološkom supstratu gastitis može biti kataralni, hemoragični, ulcerozni i difteriodni. Gastritis može biti hipoacidni i hiperacidni pa ispitivanje želudačnog soka ima poseban dijagnostički značaj sa terapeutske tačke gledišta. Veoma često se kod hroničnog gastritisa javljaju znaci enteritisa pa se često u literaturi opisuje gastroenteritis kao jedinstven problem.

Ishrana je posebno važna kod ovog patološkog stanja. Zato sam mišljenja da bi bilo najprimerenije da koristite medicinske hrane (veterinarske dijete) namenjene za ovu vrstu bolesti. To su: Hill's Prescription Diet i/d, Royal Canin - Intestinal.

Ove hrane se takođe nalaze u ponudi i kao konzervirane hrane koje su mekane konzistencije, tako da se na taj način ublažava nadražaj hrane na želučanu sluzokožu.

S obzirom da imate psa starosti 16 godina, bilo bi od koristi da uradite neku detaljniju dijagnostiku npr. biohemijsku analizu krvi, rentgenski snimak abdomena itd., kako bi proverili da li je gastritis sekundarni odnosno posledica nekog drugog oboljenja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs