Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kojim sredstvom mogu zaštititi štene staro 4 meseca od krpelja i buva? Koliko revakcina štene treba da primi i posle kog vremena od primljene revakcine može u šetnju? Unapred hvala, Biljana

O: Ponuda preparata za zaštitu od spoljašnjih parazita (ektoparaziti - buve, krpelji) je vrlo široka. U Pet centru možete naći ampule (Frontline SpotOn, Duowin Contact od Vibraca, Advantix do Bayera, Amigard) prema težini pasa, sprejeve (Herba max, Frontline), ogrlice (Foresto, Scalibor, Scalibor, Preventic, Herba max, Max Biocide), šampon protiv buva (Biogance FleasAwayFleasAway).

Prvu vakcinu pas dobije sa 8 nedelja starosti. Imunitet koji se stvori ovom prvom vakcinacijom nije zadovoljavajući, što znači da još uvek postoji mogućnost da oboli. 

Druga vakcinacija je sa 12 nedelja. Ova vakcina daje dobar imunitet.

Ako se štene vakciniše sa 6 nedelja, onda se vrši trokratna vakcinacija, sa 10 i sa 14 nedelja se revakciniše. 
Zatim se revakcinacija sprovodi jednom godišnje.


Sa puna 3 meseca štene dobija i vakcinu protiv besnila i obeležava se čipovanjem. Vakcinacija protiv besnila sprovodi se svake godine.


Tek 15 dana posle zadnje revakcinacije, kada se u telu stvori dovoljna količina antitela, pas je otporan i sme da dolazi u kontakt sa drugim životinjama i da izlazi napolje.

OZNAKE: