Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pozdrav i sve pohvale za sajt i Pet centar koji je zaista savršen. Imam par pitanja. Imam veliko dvorište i dosta slobodnog vremena pa planiram da kupim muško štene američkog stafordskog terijera. Znam da je za takve pse potreban autoritet, strpljenje i puno slobodnog vremena i mislim da što se toga tiče zadovoljavam kriterijume. Ono što me jako zanima, a nigde nisam uspeo da pronađem, kako bi trebala da izgleda ishrana šteneta stafordskog terijera prvih nekoliko meseci? Ako kupim štene od 2.5 - 3 meseca, voleo bih da mi napišete par primera jelovnika (i u gramima ako može, kako se servira). Recimo za period od 3 - 5 meseca, od 6 - 9 itd. Ja koliko znam, dok je još štene idu 3 - 4 obroka na dan, kasnije se ide na 2 obroka. Ono što mene pomalo muči jesu finansije. Ja sam razmišljao da mu doručak budu granulice sa mlekom, a ostalo bih sam kuvao pa ako možete da mi pomognete šta bih sve mogao da mu spremam i kako?

Koliko često se posećuje veterinar? U kojoj dobi se prima prva vakcina, pa revakcina? I šta je sve neophodno obaviti pre prvog odlaska u prirodu i upoznavanje sa gradom. Hvala unapred i veliki pozdrav, Marko

O: Američki stafordski terijer spada u pse velikih rasa zato što njegova adultna težina iznosi od 26 - 32 kg. Pse je najbolje i najlakše hraniti gotovim hranama. Hrane superpremijum kvaliteta imaju optimalan odnos hranljivih materija i ishrana ovakvim hranama predstavlja najbolje rešenje.

Ukoliko se ipak odlučite da hranite psa kuvanom hranom, onda je potrebno da pažljivo pripremite obrok, kako bi pas imao sve što mu je neophodno za pravilan razvoj. Ukoliko psa hranite hranama koje vi spremate, potrebno je da mu dodajete vitaminsko - mineralne suplemente, kako ne bi oskudevao u vitaminima i mineralima.


Štene starosti do 4 nedelje isključivo sisa. Od 4. nedelje štene počinje da dobija hranu. Tada se pored sisanja polako navikava na konzumiranje i varenje nove hrane, pa tako sa starosti od minimum 7 - 8 nedelja može se odvojiti od majke. Najbolja hrana koja se može ponuditi u tom uzrastu je Canina kašica za štenad, Royal Canin Starter i Brit care (Brit care Puppy All Breed).


Ukoliko budete uzeli štene sa starosti od 2 - 3 meseca, hranićete ga 4 puta dnevno. Obrok treba da bude pripremljen tako da mesni deo obroka bude zastupljen oko 50 - 60%. Od mesa u obzir dolaze: teletina, iznutrice, mlevena piletina, riba (obavezno očišćena od kostiju) itd. 50 - 40% obroka čine složeni ugljeni hidrati (škrob) i povrće. Ove potrebe obezbeđujete  dodavanjem pirinča, testenine, kukuruznog brašna, a od povrća  možete dodavati šargarepu, zelen, kelj, spanać itd. Pored ovoga, u obrok možete uvrstiti termički obrađeno jaje, sir, jogurt.


Količinski, jedan obrok treba da bude oko 50 - 100 g, u zavisnosti od apetita psa. Hranu mu servirate mlaku, u posudi iz koje je hrana lako dostupna, a posuda mora biti čista. Hranu mu stavite da stoji 15 min, sve što ne pojede, sklonite. Uz kuvanu hranu morate dodavati vitaminsko - mineralne suplemene. Ukoliko se budete odlučili da hranite štene sa jednim delom granula, onda mu možete jutarnji i večernji obrok potopiti u jogurt. Količina granula koje ćete tada davati će biti polovina ili trećina preporučene dnevne doze hrane koju koristite.


Veoma je bitno da znate da postoje materije koje morate izbegavati u ishrani, jer mogu izazvati zdravstvene probleme:

- šećer, čokolada, mentol, alkohol;
- hrana koja sadrži puno soli i drugih začina;
- pečeno meso;
- sirove iznutrice (naročito slezena i jetra, čak i kuvane);
- kosti živine, divljači, ribe tj. sve kosti koje se oštro lome;
- mleko (izaziva proliv - pas nema potrebne enzime koji fermentišu mleko u probavnom traktu, zato može jesti samo već ukiseljene proizvode);
- termički neobrađena  jaja (najbolje izbegavati, a naročito sirovo belance, jer izaziva perutanje i ispadanje dlake, a pas se može zaraziti i salmonelom);
- povrće koje nadima (pasulj, grašak, mahune);


Broj obroka s obzirom na starost psa:

- štenci od 2 - 3 meseca, 4 do 5 obroka dnevno;
- štenci od 3 - 6 meseci, 3 do 4 obroka dnevno;
- štenci od 6 - 10 meseci, 3 obroka dnevno;
- odrasli psi, 1 do 2 obroka dnevno;

Kako pas raste, tako ćete povećavati količinu hrane po obroku, ali ćete smanjiti broj obroka. U periodu od 6. - 9. meseca, možete smanjiti količinu mesa na 40 - 50 % u obroku.

O planu vakcinacije smo pisali ovde.

Štene možete izvesti u prvu šetnju kada je vakcinisano protiv zaraznih bolesti i besnila i kada je prošlo 15 dana od vakcinacije, za koje vreme je organizam stvorio dovoljnu količinu antitela. Morate ga zaštiti od buva i od krpelja. U tu svrhu možete koristiti Spot On preparate ili ogrlice protiv parazita.

Štene uglavnom nije dovoljno poslušno, pa se preporučuje da ga držite na povocu, kako ne bi pobegao ili stradao. Često se protive stavljanju i nošenju ogrlica, tako da bi bilo poželjno da mu dva dana pre šetnje stavite ogrlicu, kako bi se navikao. Sprečite kontakt sa agresivnim psima, jer mlado štene ne zna da proceni odakle mu preti opasnopst, ono je uvek raspoloženo za druženje, a pogotovo za igru.


Veterinara posećujete svaki put kada je vreme za vakcinu, kao i svaki put kada posumnjate u zdravstveno stanje Vašeg psa, ili Vam je potreban savet.

OZNAKE: