Povratak

Ishrana štenaca adaptiranim mlekom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kako hraniti i negovati štence stare samo tri dana. Dajem im trenutno bebilac od 0 - 6, na cuclu, 50ml sa 1.5 mericom, dali je to ispravno, jedu na svaka dva sata. Molim pomoc! Mila

O: Štenci treba da sisaju najmanje tri, a najviše osam nedelja. Adaptirano/zamensko  mleko za ishranu štenaca se koristi u ishrani u slučajevima kada mleko ne mogu dobiti od svoje majke ili kada ih je potrebno dohranjivati. U Pet centru postoji zamensko mleko za štence koje se daje od prvog dana života, kao i pribor za hranjenje (flašica i cucla).

Mleko u prahu u potpunosti može zameniti kujino mleko. Složenim postupkom iz zamenskog mleka je odstranjena laktoza (mlečni šećer), koja kod štenaca i pasa uzrokuje proliv, a sadrži grožđani šećer, kao i biološki hranjive sastojke, vitamine, minerale i mikroelemente. Mleko se prema propisanim razmerama razmućuje u vodi i uz pomoć flašice i cucle daje štencima. Mleko za štence možete nabaviti od nekoliko različitih proizvođača i pakovanja - Brit care Puppy Milk, Royal canin 1'st Age Milk, Bewi Dog, Canina itd.

Štenci su siti ako ne cvile i spavaju sat i po do dva u komadu. U prvoj nedelji starosti moraju da jedu 10 - ak puta tokom dana (svaka dva sata), a noću moraju jesti 3 puta. Kasnije, kako štenci bivaju stariji i veći, izbacuju pojedine obroke, počevši od noćnih obroka. Ponekad je potrebno sitnije i slabije štence stavljati prve da se najedu. Štencima je neophodno pre hranjena izmasirati trbuh, kako bi ih to nagnalo da izvrše nuždu, što kao rezultat ima buđenje apetita. Takođe obratite pažnju na temperaturu mleka koje bi trebalo da bude mlako i ne prevruće; hladno mleko takođe izbegavajte.

Prve dve nedelje štenci gotovo sve vreme provode spavajući ili sisajući, a ako kojim slučajem plaču za vreme ili posle hranjenja možemo posumnjati da se radi o nekom oboljenju i u tom slučaju bi bilo dobro da Vas poseti Vaš veterinar kako bi ustanovio uzrok nastalog poremećaja i preduzeo odgovarajuće mere.

Nakon što progledaju, postepeno im uvodite vlažnu tj. suvu granuliranu hranu, koja je namenjena njihovim uzrastu. Naša preporuka je da se držite granulirane superpremijum hrane, koja u pravilnim razmerama sadrži sve hranjive sastojke, neophodne za kvalitetan rast i razvoj.

Hrana koju Vam možemo preporučiti u tom periodu je Brit care (Brit Care Puppy).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs