Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre dva dana sam uzela štene nemačkog ovčara, rođenu 6.03. Prvi put je vakcinisana 18. 04. vakcinom nobivak dhp. Veterinar koga sam posetila mi je savetovao da uradim ponovnu vakcinaciju jer smatra da imuni sistem nije formiran do 2 meseca te da ova primljena vakcina ništa ne vredi. Osim toga, savetuje mi 2 revakcinacije a ne jednu. Zatim mi je rekao da je u sledećih pet dana očistim od glista mebendazolom ili soltriksom. Čula sam za lek drontal plus, koji se daje samo u jednoj dozi pa me interesuje koje su razlike ove dve tehnike čišćenja i šta Vi smatrate da je bolje primeniti. Malo sam zbunjena i oko ove ponovne vakcinacije, pa mi recite kakvo je vaše iskustvo povodom toga.

Takođe, da li ja smem štene da izvodim u svoje dvorište sa travom gde nema drugih kučića tokom perioda karantina ili moram sve vreme da je držim u kući i koliko bi trebalo da traje taj karantin?
Unapred zahvalna, Dusica

O: Slažem se sa mišljenjem Vašeg veterinara. Trokratna vakcinacija šteneta je bolja za njegov imunitet jer pravi bolju zaštitu, tj. viši titar antitela. Ukoliko je štene vakcinisano sa 6 nedelja života, kao što je slučaj Vašeg psa, onda je neophodno radi boljeg imuniteta odraditi dve revakcinacije. Kod štenadi koja se vakciniše kasnije, dovoljna je jedna revakcinacija (i vakcinacija protiv besnila posebno).

Što se tiče preparata protiv parazita, mebendazol ima širok antiparazitski spektar dejstva i koristi se kod infestacija pasa nematodama, a kada se koristi u toku nekoliko uzastopnih dana, onda deluje i na Echinococcus kod pasa. Mebendazol je za veterinarsku uporebu registrovan pod nazivom Helmivet i koristi se ujutru i uveče u toku 5 uzastopnih dana (doza zavisi od težine psa).

Drontal plus je mešavina različitih antiparazitika: febantel, pirantel i prazikvantel, i ima takođe širok antiparazitski spektar a koristiti se u terapiji mešanih infekcija pasa nematodama i cestodama. Daje se jednokratno. Dozu mu odredite po kilaži (jedna tableta se daje na 10 kg telesne mase). Može se koristiti sa 2 nedelje starosti šteneta.

Mislim da je lakše primeniti Drontal plus tablete (daje se jednom, a ne 2 puta dnevno uzastupno 5 dana) i zato bih Vam preporučila ovu vrstu preparata.

Što se tiče šetnje psa, bilo koji kontakt sa spoljašnjom sredinom je faktor rizika. Ne bih Vam savetovala da ga vodite napolje dok pas ne primi sve vakcine.

OZNAKE: