Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam yorkija od 8.5 meseci, težak je 2.8 kg. Dobre je naravi i veoma ljubak. Hranim ga isključivo granulama Royal canin ultrasenzitiv, za mini juniore, još mu dodajem Ca u tabletama i viacutane za dlaku. Brine me što je strašno komplikovan što se hrane tiče, jede 1 i vrlo retko 2 x dnevno,  sveukupno oko 50 g granula, i neće ništa da jede u prepodnevnim časovima. Interesuje me koliko puta i koju količinu hrane treba da jede pas njegovog uzrasta i da li je bitno doba dana? Da li je to normalna telesna težina za njegov uzrast? Molim Vas za savet oko higijene očiju, jer je boja dlake polako počela da mu se menja. Da li postoji neko sredstvo koje to može da otkloni? Srdačan pozdrav i unapred hvala, Tatjana

O: Yorkshire Terrier pripada grupi malih rasa pasa. Odrastao pas je visine od 15 -17 cm, a težine do 3,2 kg i živi preko 15 godina. U početku su odgajani da budu mali lovci. Danas to više nisu, ali je ta osobina malog lovca i ratnika ostala zabeležena u njihovim genima. Vrlo su znatiželjni, hrabri i uvek spremni na svaku avanturu, što ih često dovodi u velike nevolje i nezgode. Vlasnici ih zato moraju imati stalno pod kontrolom, uz sebe i na povodcu.

Zlatno smeđe su boje dlake sa crnim paležom, duge, sjajne i fine dlake poput svile koja se proteže od kičme i pada sa obe strane do poda. Vrlo su živahnih pokreta, crnog malog nosića i očiju, normalnog makazastog zubala, ušiju u obliku slova "V ", vrlo obilne i duge dlake na području glave koju je obično potrebno vezivati u repić da se ne bi prljala pri hranjenju, kao i da mu vidno polje bude što preglednije. Zato većina vlasnika skraćuje dlaku na glavi svojih ljubimaca.

Jorkširski terjieri su vrlo lojalni svojim vlasnicima, a sumnjičavi prema strancima i gostima u kući. Agresivan je prema drugim psima, posebno manjim od sebe, bolje se slažu sa odraslijom decom. Lako uče i treniraju, tvrdoglavi su i zahtevaju punu pažnju svojih vlasnika i energično brane svoju teritoriju (stan).
 
Psi malih rasa veoma intenzivno rastu u prvih 6 meseci života. Prosečno dobijaju 20 g dnevno u težini i do 10. meseca (kada završavaju svoj telesni razvoj i od kada se ubrajaju u kategoriju odraslih pasa) uvećavaju svoju težinu sa rođenja 20 puta. Zbog toga njihova hrana mora biti bogata energijom.

Najbolji izbor za ishranu Vašeg psa bila bi neka od premium ili superpremium hrana (Alleva, Brit Care, Pro plan, Royal canin, Eukanuba, Hill's, Trainer), koja je pravilno izbalansirana i energetski veoma bogata, kako bi zadovoljila velike energetske potrebe u rastu i razvoju malih pasa. Količina hrane u gramima koju bi Vaš pas trebalo da pojede u toku jednog dana je od 60 - 70 g, a dali će ta količina hrane biti podeljena u dva dnevna obroka ili će pas imati samo jedan dnevni obrok, u ovom uzrastu je pitanje njegovih afiniteta.

Ukoliko Vašem psu dajete još nešto osim granula (jabuka, keks), količina pojedenih granula je nešto manja, pa mislim da je količina granula koju Vaš pas pojede, zadovoljava njegove dnevne potrebe.

 

OZNAKE: