Povratak

Tumor mlečne žlezde / Problemi sa lokomotornim sistemom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Za proteklih par meseci se "bubotak" na dojci moje 9 g. stare kuce povečao na masu veličine 4cm, koja kad se uhvati rukom ima i svoju "dubinu". Veterinar koga sam pozvala zaključio je da je u pitanju tumor mlečne žlezde i da je treba operisati. Operacija bi sadržala odstranjivanje tumora i sterilizacija. Usput sam ga pitala kako da joj pomognem jer je počela da je hvata staračka reuma - da to tako nazovem. Kad dugo leži sklupčana zacvili dok ustaje, s obzirom koliko ima godina smatram da je na neki način normalno da joj se to dešava, mada je sjajna kad se kreće. Njegova preporuka je bila da joj dam Nimulid. Meni je to malo besmisleno, jer njoj ne treba lek protiv bolova već neka prevencija, usporenje bolesti.

Zbog tog njegovog lakonskog odgovora ja sam se zabrinula da li je pravi čovek za operaciju moje kuce. Šta Vi mislite o svemu ovome i da li u Pet centru postoji vet. ambulanta?
Hvala Vam puno na vremenu koje ćete utrositi na čitanje i odgovaranje na moju poruku.
Sandra

O: Tumor na mlečnim žlezdama se češće javlja kod kuja starijeg uzrasta i to kod kuja koje nisu sterilisane ili su sterilisane tek u starijem uzrastu. Dakle, nastanak ovih tumora je usko povezan sa polnim ciklusom kuja.

Uzrok nastanka mamarnih tumora leži u hormonalnoj disregulaciji. Rizik od nastanka tumora na mlečnoj žlezdi se povećava sa starošću kuje.

Mlečna žlezda je tubo-alveolarna žlezda koja kod kuja leži od ingvinalne do ksifoidne regije. Razvoj mlečne žlezde je pod uticajem polnih hormona. Kod mladunčadi se mlečna žlezda sastoji od nekoliko kanalića i malo vezivnog tkiva pa, kako štenad polno sazreva, mlečna žlezda se sve više razvija i ima sve više žlezdanog, a manje vezivnog tkiva. Mamarni tumori vode poreklo od žlezdanog epitela, mioepitela i vezivnog tkiva ili mogu da budu mešoviti.

Tumori na mlečnim žlezdama kod kuja mogu da budu benigni i maligni, što se tačno može utvrditi jedino patohistološkom analizom komadića tkiva tumora (biopsija). Benigni tumori su mali, dobro ograničeni, inkapsulirani, čvrste konzistencije i nisu prirasli za kožu. Maligni tumori obično brzo rastu, često su praćeni zapaljenjem, ulceracijama i infekcijom i mogu metastazirati u pluća i druge organe (jetra, limfni čvorovi...), što se eventualno može ustanoviti rentgenskom slikom i palpacijom regionalnih limfnih čvorova.

Mamarni tumori se odstranjuju hirurškim putem. U Pet centru nemamo veterinarsku ambulantu, tako da je najbolje da se o predstojećoj hiruškoj intervenciji (odstranjivanje tumorozne promene i sterilizacija) dogovorite sa Vašim veterinarom.

Kod prognoze najveću važnost ima tip tumora, a zatim i njegova veličina. Istraživanja su pokazala da oni sa promerom od 7 cm i više imaju lošiju prognozu od onih manjih dimenzija. Dokaz širenja u limfni sistem (kao što je prisutnost tumoroznih ćelija u lokalnim limfnim čvorovima) nose vrlo lošu prognozu. Dublji tumori, oni koji nose priraslice, tumori koji brzo rastu i ulcerativni tumori takođe nose lošu prognozu.

Na žalost, jedino veterinar koji pregleda životinju može postaviti dijagnozu i davati prognoze u svakom konkretnom slučaju; zato Vam savetujem da sledite savete svoga veterinara, a u slučaju sumnje da potražite drugo mišljenje (opet na osnovu kliničkog pregleda).

Vezano uz probleme sa kretanjem, s obzirom na starost, postoje određene medicinske hrane za probleme lokomotornog sistema: Hill's j/d (u dehidriranom obliku - granule i konzerviranom obliku) i Royal Canin Mobility Support (u dehidriranom obliku). To su hrane koje su bogate hondroitinom, omega-3 masnim kiselinama, bakrom, manganom i cinkom koji pomažu obnavljanje hrskavice i smanjuju bolnost zglobova. Omega-3 masne kiseline štite hrskavice i deluju protivzapaljenski, hondroitin i glukozamin obezbeđuju zaštitu i bolju regeneraciju hrskavice.

Takođe postoje i razni dodaci koji se koriste kod problema sa vezivnim tkivom, kod upale tetiva, slabosti tetiva i vezivnog tkiva, ukočenosti zglobova i bolesti koje onemogućavaju kretanje (spondiloza i artroza). To su:
- Canhydrox GAG (Canina) - pomaže kod akutne i hronične bolesti zglobova, upale i dehidracije tetiva i vezivnog tkiva, ukočenosti zglobova (spondiloza, artroza). Starijim psima se na svakih 14 kg telesne težine daju po 4 tablete.
- Cani Agil - prehrambeni dodatak za pse kao zaštita tkiva, hrskavica i zglobova. Dozira se jedna i pol tableta na 10 kg telesne težine.
- Glucosamin tablete - kao preventiva i kod pasa sa problemima kao što su artritis, osteohondroza, spondiloza, displazija i reumatizam zglobova. Dozira se od 1 - 6 tableta dnevno u zavisnosti od težine psa.
- Artusano - preventiva, kao i podrška tretmanu kod obolelih zglobova. Daje je jedna kockica na dan.

Preparati se koriste u kontinuitetu od 2 - 3 meseca. Ako je u periodu od 2 - 3 meseca došlo do povlačenja simptoma, možete napraviti pauzu od 3 meseca, pa posle toga ponovo preventivno dodavati preparat u hranu u periodu od sledeća 2 - 3 meseca. Ukoliko je nakon sprovedenog tretmana došlo do poboljšanja, a još uvek su vidljivi simptomi, svakako nastavite sa davanjem preparata i dalje. U tom slučaju preparat se može uzimati i doživotno.

Uz nabrojana pomoćna sredstva ponekad je potrebno uzimati i "Rimadyl" ili "Metacam" - lekove koji pomažu kod zapaljenskih stanja lokomotornog sistema, a po preporuci veterinara koji je pregledao psa i postavio dijagnozu.