Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja kuca ima jako gustu dlaku i jako puno buva, cvili i nije više radosna, pokušali smo sa različitim ogrlicama koje su samo lokalno i trenutno delovale. Preporučite nam nešto najefikasnije što postoji da našu kucu oslobodimo buva.
Hvala, Vera

O: Veliki broj parazita Vašoj kuci sigurno ne prija, izaziva intenzivan svrab i deluje uznemirujuće, a ako ima problema i sa alergijom na pljuvačku buve, onda ovo stanje može biti i nepodnošljivo, za životinju i za vlasnika. Kada je problem sa buvama veliki, neophodno ga je ozbiljno shvatiti i držati se uputstva veterinara.

Buve na vašoj kuci samo povremeno borave na njemu, hrane se, a žive u njegovoj  (i Vašoj) okolini. Tako da, sem parazita na psu, morate se rešiti i buva u Vašoj okolini.

Prvo je potrebno psa tretirati nekim od preparata. Frontline je kontaktni antiparazitik, što znači da deluje na parazita kada parazit dođe u kontakt sa Frontline-om na koži i dlaci psa. Preporuka je proizvođača da se životinja ne sme kvasiti (kupati) dva dana pre i dva dana posle tretmana. Frontline štiti pse od buva do dva meseca, a protiv krpelja deluje 5 nedelja, ali u slučajevima velike infestacije buvama neophodno je tretman ponoviti u kraćim vremenskim intervalima (u razmaku od mesec dana).

Zatim je neophodno  tretirati stambeni prostor ili kućicu, ako Vaš pas živi u dvorištu. Osnovno je dobro usisati stan, a kesu baciti posle svakog usisavanja. Na ovaj način ste se oslobodili oko 40 posto buva. Posle toga dolazi tretiranje prostora nekim od insekticida, pri čemu obavezno  tretirati i prostor ispod tepiha. U ponudi Pet centra se nalaze preparati namenjeni uništavanju buva u okolini: Neostomosan ampula, Canina preparati, Ektanon. Posle primene ovih preparata, buve uginjavaju, a nakon toga stan je potrebno ponovo usisati (naravno uz bacanje kese ).
 
Bilo bi dobro čitav postupak ponoviti još dva puta u razmaku od 7-10  dana zbog toga što će se za to vreme iz preostalih jaja razviti nove buve.

Nakon rešavanja "akutnog" problema, kucu trebate i dalje redovno štititi protiv buva nekim od za to namenjenih sredstava (Frontline ampule i sprej, Catan's Dog medaljon ili neke od brojnih ogrlica prisutnih na tržištu). U suprotnom će se ovako ozbiljna infestacija ubrzo ponoviti.

OZNAKE: