Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre 10 dana sam dobio štene Zlatnog retrivera za moj 18-ti rođendan! Želeo bih da vas zamolim ako mi možete pomoći oko ishrane, kupanja, i sve ostalo šta bih trebao da imam za čuvanje ovog malog štenca.
Hvala, Nenad

O: Prva godina života je vrlo važan i delikatan  period u životu  psa. U ovom periodu posebnu pažnju treba posvetiti ishrani kao garantu dobrog zdravstvenog stanja i pravilnog rasta i razvoja psa. U prvoj godini života štene uveća svoju težinu 40-50 puta.

Psu koji raste potrebno je gotovo dvostruko više hrane nego odraslom psu da bi se podmirile sve njegove potrebe. U zahtevnoj fazi rasta štenetu je preko potreban kalcijum i to u tačno određenoj količini. Višak kalcijuma u organizmu, kao i manjak, ima negativne posledice na pravilan razvoj. Kalcijum je potreban za mineralizaciju koštanog sistema, a razvoj koštanog sistema traje tokom cele prve godine života.

Nakon odvikavanja od sisanja digestivni sistem šteneta još nije potpuno razvijen i mogućnosti probave su ograničene. Štene je zbog toga osetljivije nego odrasli pas. Problem je još veći ako pati od parazitskih invazija i ako je izložen stresu.

Broj obroka prilagodite starosti šteneta. Do 6-tog meseca života hranite štene 3-4 puta dnevno, zatim smanjite na 2 obroka dnevno, uvek u isto vrijeme. Hrana za štene retrivera trebalo bi sadržavati visoku energetsku vrednost (oko 4300 Kcal/kg) i visok nivo proteina.

Uz navedene nutrijente, psima je za pravilan rast i razvoj u obroku potrebno osigurati pored kalcijuma i fosfora i ostale minerale i mikroelemente, te vitamine.

Programi ishrane koji su propisani u gotovim hranama visokog kvaliteta  potpuno zadovoljavaju sve potrebe pasa u rastu i razvoju, prateći posebnosti pasa različitih rasa. Količina hrane preporučena je od svakog pojedinog proizvođača, te je uvek deklarisana  na originalnoj ambalaži.

Iz ponude Pet Centra za Vašeg psa mogu izdvojiti: Royal canin - Golden retrivrer  Junior, Royal canin - Baby Maxi, Hill’s - Puppy Large Breed, Brit Care - Junior Large Breed,  Alleva – Puppy Medium/Large Breed, Cibau - Puppy Large Breed itd. Važno je naglasiti da uz ishranu premium ili superpremium hranama štenetu u pravilu nije potrebno dodavati vitamine i minerale u ishranu, jer ovi programi ishrane u potpunosti podmiruju sve nutritivne potrebe organizma u rastu. Ukoliko se ipak opredelite za ishranu nekom od komercijalnih hrana, bilo bi dobro da u vreme rasta ishranu upotpunite dodatkom vitamina i minerala. 

Koža psa je osetljivija od ljudske i svakako različitog pH (ljudski je 5,5, a pseći 7,5), zato je neophodno da psa kupate adekvatnim šamponima. Idealan šampon za psa uklanja sve nečistoće ali ne i esencijalna ulja kojima se dlaka i koža podmazuju. U ponudi Pet Centra postoji širok asortiman šampona: Greenfilds, All systems, Essentials, Trixie, Scalar, Ebi-vet itd.

Kupanje psa šamponom ne biste smeli da radite više od 3-4 puta godišnje, o čemu je detaljnije pisala koleginica dr. Pejčić ovde.

Za zdravlje Vašeg psa važno je takođe da se držite plana vakcinisanja i čišćenja od crevnih nametnika, u dogovoru sa Vašim veterinarom. O ovim temama objavljeno je već niz tekstova na našim web stranicama, pa Vas pozivam da ih pročitate.

U ponudi Pet Centra postoji i veliki asortiman opreme za kućne ljubimce (ogrlice i povodci za štenad, pločica za identifikaciju, WC za trening vršenja nužde, kreveti i jastuci za spavanje, igračke za štenad i odrasle pse, sredstva protiv buva i krpelja itd). Ovom prilikom Vas pozivam da nas posetite i potražite u veterinarskoj apoteci pa ćemo Vam sa zadovoljstvom sve pokazati i odgovoriti na sva Vaša specifična pitanja. 

OZNAKE: