Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pišem Vam sa nadom da će te mi pomoći odnosno dati bar neke smernice u vezi bolesti moje šestomesečne kujice, jer veterinari u Nišu tapkaju u mestu dok pas propada. Naime, imam ženku Zlanog retrivera koju sam kupio pre tri meseca, a od kako je došla u stan jako se čudno ponaša. U početku je jela, dok je naš stariji retriver bio u stanu, kada smo njega premestili u kuću ona je "štrajkovala" gladju 10 dana! Nakon toga počela je da jede, ali nikako da ustali apetit. Od kako je došla upadljivo je mirna, povlači se u neki kutak i izbegava maženje. Pre dva meseca počeli su problemi, čas ima upaljeno grlo puno pene, čas ima proliv. Sve se to rešava uobičajenom terapijom, ali se stalno ponavlja.

Hranim je kuvanom hranom, odn. pirinač, makarone, govedina, a od vitamina dajem Pet Phos (dve tablete dnevno). Pre par dana sam na obe zadnje noge, na njihovom zadnjem delu, desetak cantimetara ispod analnog otvora napipao žlezde, pretpostavljam da su žlezde, veličine oraha. Veterinari problem rešavaju površno, odnosno smire proliv ali se on opet javi, tako je i sa upalom grla. Pas je bezvoljan i iscrpljen, a ja psihički i fizički slomljen. Ne prodje nedelju dana da kada se probudim ne zateknem proliv po tepihu, ponekad praćen i povraćanjem. Neke laboratorijske analize se uradjene, ali rezultata jos nema...nisam siguran ni šta je radjeno... Molim Vašu preporuku, šta uraditi i šta bi to moglo da bude. Pas je vakcinisan i revakscinisan i redovno čišćen od parazita.
Unapred zahvalan, Bojan

O: Proliv ili diarea je stanje koje karakteriše veliki broj stolica, meke ili tečne konzinstencije, kao posledica velike količine vode u sadržaju, odnosno zbog promena u apsorpciji tečnosti i sekrecije u crevima. Proliv nije bolest, već klinički simptom, koji je najčešće posledica bolesti digestivnog trakta, a može da se javi i kod bolesti gušterače, jetre, bubrega. Gastrointestinalne bolesti obuhvataju sve promene u organizmu koje dovode do poremećaja varenja, apsorpcije ili prolaska hrane kroz želudac i creva. Proliv se obično javlja naglo i kratko traje, kada se radi o akutnom prolivu. Za razliku od akutnog proliva, proliv koji traje dugo ili se javlja povremeno u vremenskim intervalima, nazivamo hronični proliv.

Infekcije gastrointestinalnog trakta često za posledicu imaju proliv. Infekcije gornjih delova creva najčešće su prouzrokovane patogenim bakterijama, a najčešće se radi o Salmonela spp. i Campylobacter spp. ili virusima.

Digestivne smetnje, odnosno prolivi, mogu da budu prouzrokovane i alergijama, koje su najčešće posledica grešaka u ishrani, zbog čega se javljaju promene mikroflore u crevima, a digestivni problemi kod pasa mogu da se jave i kao posledica stresa. Uzrok proliva može da bude i posledica netolerancije prema određenim sastojcima iz hrane, nepravilna ishrana (masna hrana).

Kod sumnje da se radi o preosjetljivosti na hranu, trebalo bi kod psa sprovesti poseban dijetalan režim ishrane (najmanje dva meseca). Taj postupak potvrđuje dijagnozu i može da pomogne u otkrivanju sastojka koji prouzrokuje preosetljivost. Ovakvom eliminacijskom dijetom može se doći do podataka koje vrste mesa, odnosno žitarica ili povrća Vaš pas može da konzumira.

Naveli ste kako Vašeg psa hranite hranom koju sami pripremate. Ovim načinom ishrane je veoma teško na pravilan način izbalansirati sve hranljive materije, pa upravo zbog neizbalansirane ishrane može da dođe do poremećaja u varenju, iritacije želuca i creva što za posledicu ima povraćanje i proliv. Dugotrajni prolivi dovode do teških poremećaja u organizmu. Naročito su osetljive mlađe jedinke, što se može primetiti i kod Vašeg psa (bezvoljan, slomljen, iscrpljen).

Vaši veterinari su sproveli dodatne laboratorijske analize, pa će na osnovu pristiglih rezultata moći da sprovedu terapiju. Ono što bi Vi mogli da uradite, je da u konsultaciji sa Vašim veterinarom sprovedete dijetalni režim ishrane kod Vašeg psa, koji će pomoći da se ovi problemi bar ublaže, jer su pravilno varenje i apsorpcija važni zbog toga da bi Vaš ljubimac mogao pravilno da raste i da se razvija.

U slučajevima ovakvih poremećaja neophodno je pružiti izbalansiranu ishranu sa potrebnim hranljivim materijama koje će dovesti do bržeg uspostavljanja, odnosno normalizacije varenja. To je hrana koja sadrži manju količinu masti, sadrži vlakna koja sprečavaju proliv i povraćanje, a u isto vreme je energetski bogata hrana koja zadovoljava sve potrebe kod Vašeg ljubimca. Dužina ishrane ovom hranom je najmanje 3 nedelje, a kod hroničnih slučajeva i mnogo duže. Može se davati suva i konzervirana hrana, a kod nas možete naći sledeću hranu iz programa veterinarske dijete namenjenu ovim problemima:
- Royal canin - Intestinal,
- Hill's - i/d.

Naravno ne treba posebno napomenuti da prelazak na ovakav način ishrane kod Vašeg psa mora biti preporučen od strane veterinara koji vodi lečenje Vašeg ljubimca.

OZNAKE: