Povratak

Zec se trese i ne može da ustane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Ujutro, kada sam se probudio, moj zec je ležao u kavezu i pokušavao je da ustane, ali nije mogao. Samo se tresao i mislim da je to bio moždani udar. Kad je ustao, nije mogao da jede ni pije, a nije se ni kretato .... Andreja

 

O: Kada primetite da vaš zec ima neke od simptoma kao što su nagib glave, poremećena ravnoteža i koordinacija pokreta, oduzetost, paraliza, napadi i grčevi, gubitak svesti, to je najverovatnije neurološki poremećaj, koji je nažalost jedan od češće bolesti kod zečeva.

 

Ovo može biti uzrokovano primarnom bolešću nervnog sistema ili nekom drugom bolešću koja sekundarno dovodi do oštećenja centralnog nervnog sistema. Jedna od najčešćih bolesti koja kod zečeva izaziva neurološke poremećaje je encefalitozoonoza (uzročnik je parazit iz grupe protozoa: encefalitozoon cuniculi), gde svi simptomi neuroloških poremećaja mogu da se jave, pojedinačno ili u kombinaciji.

 

Druge bolesti poput toksoplazmoze (infekcije izazvane parazitom Tokoplasma gondii), tumora mozga i povrede lobanje su mogući, ali vrlo retki uzroci neuroloških poremećaja. Napadaje, konvulzije i gubitak svesti mogu prouzrokovati primarne bolesti centralnog nervnog sistema, kao i druge bolesti koje oštećuju nervni sistem u svom toku. Takođe postoji mogućnost da bolest srca pokaže simptome neuroloških poremećaja.

 

Poremećaji ravnoteže i koordinacije pokreta, kao i uskraćenost, mogu se manifestovati kod bolesti mozga, kičmene moždine ili kičme, ali ovi simptomi mogu ukazivati i na bolesti srca. Ako to već niste učinili u međuvremenu, savetujem vam da što pre posetite veterinara. Kao i kod skoro svih bolesti, što je pre dijagnostikovan poremećaj, veće su šanse za potpuno izlečenje.