Povratak

Kvrga ispod zečjeg vrata

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam belog zeca sa plavim očima, ona je devojčica, Lin. Ispod vrata joj se pojavila kvrga koja je bila prilično tvrda. Danas, prvog dana kada ne jede, veoma je ljuta i reži. Molim vas, pomozite. Hvala vam. Nenad
O: Čvorovi mogu biti različitog porekla: od uvećanog limfnog čvora, hematoma (novonastale šupljine ispunjene krvlju), apscesa (novonastale šupljine ispunjene gnojem), tumora i cista.

Kod zečeva su česti potkožni apscesi, koji se najčešće javljaju kao posledica traume, odnosno rane ili sekundarne posledica bakterijske infekcije korena zuba, stranih tela u ustima i upale gornjih disajnih puteva. Zečevi sa apscesom mogu biti u dobrom opštem stanju, ali se mogu razviti gubitak apetita i gubitak težine. Taj bes i režanje zeca kojeg ste opisali najverovatnije govori životinji da mesto boli. Dijagnostikuju se palpacijom otoka i ispitivanjem usne šupljine. Terapija se vrši hirurškim izrezivanjem apscesa sa minimalnom antibiotskom terapijom od 2 nedelje, jer je zečji gnoj gust i ne može se drenirati ili lokalno lečiti antibioticima.

Ciste su jednostavne džepne šupljine koje se razvijaju unutar kože.

Hematomi su takođe šupljine, ispunjene krvlju, a nastaju oštećenjem krvnih sudova (najčešće nakon traume).

Tumorske formacije mogu biti prisutne na spoljnim delovima tela i unutar tela, a leče se hirurški.

Preporučujem posetu veterinaru kako bi se obavio kompletan klinički pregled. Potrebno je ispitati i osetiti izraslinu, a prema nalazima preporučiti odgovarajuću terapiju.