Povratak

Kontinuirano kijanje hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam ruskog hrčka starog oko godinu dana koji kija otkako je kupljen. Otišli ​​smo kod veterinara, popio je 2 antibiotika i dobio injekcije, ali ništa nije pomoglo, dalje kija. Svaki savet? Pozdrav, Ivona

O: Prvenstveno treba obratiti pažnju na podlogu na kojoj se nalazi hrčak. Ne znam da li ste ikada pokušali da umesto piljevine koristite papirnati kuhinjski peškir (neko vreme) ili podlogu od granulata, tačnije higijensko leglo od drveta jele i smreke, kao što je najbolje mačje univerzalno leglo? Pored toga, postoji higijenski pesak izrađen od gline koji se mnogo manje lepi za stopala glodara i nema drvene prašine koja je ponekad obiluje leglom, poput piljevine.

 

Takođe obratite pažnju na to koju piljevinu koristite, uvek istu ili ste je promenili, tako da je situacija sa kijanjem bila ista.

 

Piljevina koja je dodatno aromatizovana mirisima (parfemi poput limuna, bora, jagode) kod osetljivijih životinja takođe može izazvati alergijsku reakciju koja je simptom kijanja ili alergijskog rinitisa. Stoga, ako se radi o alergiji, kada se uslovi stanovanja promene, stanje će se poboljšati. Ako pored kijanja primetite i druge simptome poput curenja nosa, otežanog disanja, smanjenog apetita ili anoreksije, tada bi bilo dobro da hrčka odvedete veterinaru na kompletan pregled, kao upalu gornjih disajnih puteva ili čak može se sumnjati na zapaljenje.pluća.

 

Glodari poput hrčaka, jer žive i do dve godine, imaju prilično ubrzan metabolizam, a ako dugo čekate sa dijagnozom problema i terapijom, situacija može završiti fatalno.