Povratak

Iznenadno polno ponašanje starijeg kunića i kastracija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam 8 godina i 4 meseca starog kunića, mužjak je i nekastriran. Dobrog je zdravlja, ne pokazuje znakove starosti i za svoje godine je vrlo živahan. Problem je u tome što u zadnje vrijeme (oko 2 nedelje) uporno svima "naskakuje" i kruži oko nogu, što do sada nikad nije radio. Uz to, pojavili su mu se mali beli prištići na testisima, za koje je veterinar rekao da su hiperaktivne lojne žlezde i da nije ništa opasno, ali za svaki slučaj napominjem. Koji bi mogao biti uzrok takve promene ponašanja i kako da mu pomognem? Čini mi se da postaje sve više frustriran. Kad smo ga nabavili, nažalost nismo znali da je kastracija poželjna i preporučljiva, a znam da je rizik od zahvata u njegovoj sadašnjoj dobi velik. Hvala unapred, Tina
O: Kunići postaju polno zreli vrlo mladi, ženke najčešće već oko 4 meseci starosti, dok mužjaci čak i od 3 i po meseci starosti. Tada nastupa period "puberteta" koji će svaki vlasnik lako uočiti na svom kuniću, a treba naglasiti da se takvo ponašanje najčešće s vremenom smiri.
Međutim, potpuna razvijenost organa nastupa tek sa 5-6 meseci starosti i tada je kunić potpuno zreo za reprodukciju. Kruženje oko vaših nogu je deo rituala parenja. Tako kunić kruži oko svoje odabranice, trebalo bi mu ili odabrati partnerku ili ga odvesti na kastraciju.

Naravno, ako njegovo polno ponašanje postane neizdrživo (skakanje po igračkama, jastucima, obeležavanje mokraćom...), možete se raspitati o operaciji. Zahvatom kastracije se menja uticaj hormona na kunića, što znači da će sve akcije vezane uz produktivnost i parenje nestati. Ali, to ne znači da kunići više neće naskakati, kunićima je naskakanje i znak dominacije. To, takođe, ne znači da će kunić prestati da obavlja nuždu na pojedinom mestu, ali znači da će prestati obeležavati svoju teritoriju.