Povratak

Dobila sam kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Htela bih da  pitam nešto.. Ima zeca po imeni kunić juče sam ga dobila vrlo je mali ne znam koliko ima meseci...Zanima me sve o njemu...Je li sme da se kupa...?Jer po malo srmdi...I ostalo šta moze..?.A vidim ga mačke ne diraju samo se plaše od njega...Hvala...


O: Poprilično teško je sa stopostotnom tačnošću utvrditi starost kunića pa se ona najčešće bazira samo na procenjivanju.
Mnogi uzgajivači i iskusniji vlasnici kunića mogu poprilično tačno proceniti starost ljubimca posmatranjem izgleda tela ljubimca, stanja kože i očiju, prema boji i stanju zubala,...


Takođe, postoje i različiti drugi mehanizmi utvrđivanja starosti kunića. Ukoliko se vlasnici ljubimca odluče na kastraciju/sterilizaciju, moguće je prema stanju organa reproduktivnog sistema pretpostaviti starost ljubimca.


Takođe, moguće je odrediti starost kod kunića starijih do 14 nedelja prema veličini ušiju i zadnjih stopala.


Kunići koji se nalaze u prodaji najčešće dolaze od ovlaštenih uzgajivača u dobi od 8 nedelja. Stoga, najčešći način otprilike određivanja starosti ljubimaca je zbrajanje vremena koje je ljubimac kod Vas s prosečnom starosti u kojoj se oni i prodaju.


Naravno, ako i dalje niste sigurni u starost svog ljubimca, savetujem vam da ga odvedete kod veterinara, kako bi isti mogao proceniti starost.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs