Povratak

Odluke o euntaziji

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imam kunića lavlja glava. Stara 7 i po godina. Bili smo kod veterinara i ustanovili da ima tumor. Juče su mu dali anasteziju i ustanovili da je metastazirao. Nisam  htela još da ga uspava jer me je to pogodilo kao grom iz vedra neba. Problem je što nikako da dođe sebi stalno kunja iako je prošlo skoro 24 časa. Imao je proliv i zvala sam veterinara rekao je da mu dam malo meda i ako mu do sutra ne prođe ga dovedem. Sada više neće ni da pije niti da jede dajem mu na silu. I da veterinar mi je rekao da je teško podneo anasteziju. Šta činiti da li da ga uspavam ili da pokušam dalje. Bila sam kod tri veterinara svaki priča drugo.


O: Odlukom o eutanaziji (tj. bezbolnoj smrti) osiguravamo što humaniju smrt određenoj životinji, u trenucima kada se taj postupak smatra najboljim rešenjem.


Takva odluka bi trebala predhodno zadovoljiti nekoliko kriterijuma:
- da smanjuje bol i nelagodnost,
- da postiže brzi gubitak svesti popraćen smrću,
- da smanjuje strah i muke,
- da je pouzdan i nepovratan čin.


Naime, smrt je neizbežna za sva živa bića pa tako i za naše ljubimce, međutim patnje pre smrti ne moraju uvek biti neizbežne pa se mogu izbeći ljudskom intervencijom. Odluka o eutanaziji ponekad može biti jasna i jednostavna (besnilo ili druge naročito zarazne kontagiozne bolesti, uznapredovali stadijumi tumora, nepokretnost uz nemogućnost konzumiranja hrane i vode, nekontrolisanost u obavljanje nužde itd.) ili ne tako jednostavna i nejasna, kada je kvaliteta života za određenu životinju narušena ili neprihvatljiva, što je vrlo subjektivan pojam.


U svakom slučaju, odluka o eutanaziji ljubimca je konačna odluka i pri donošenju takve odluke ne treba žuriti, već treba sagledati sve aspekte o kvaliteti života i dobrobiti za vašeg ljubimca.


Više informacija o donošenju odluke o eutanaziji ljubimca pisala je koleginica: Donošenju odluke o eutanaziji

Želimo vam što više mudrosti i strpljenja u donošenju ovako važne odluke, ali se iskreno nadamo da će kunić pregrmeti ovaj težak period i oporaviti se od operacije.

Možete davati životinjici Animastrath sirup, preparat za imunitet i apetit koji će osnažiti i podići organizam. Trudite se da pružite što idealnije uslove za oporavak ljubimca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs