Povratak

Da li bi moj hrčak mogao da se privikne na još jednog hrčka?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam hrčka i pitam se da li bih mogla kupiti još jednog s obzirom na to da imam veliki kavez sa točkom 2 hranilice sa vodom, tunelima, kućicom i spratom. Kako bi moj hrcak reagovao na novog s obzirom da ima tek mesec dana. Da li može da se privikne? Unapred hvala, Natasa


O: Ukoliko imate sirijskog hrčka ne bih vam preporučila da mu nabavite društvo, jer je u njihovoj prirodi da budu sami, pa dovođenje još jednog hrčka može biti popraćeno agresivnošću i borbama za teritoriju. Povrede koje hrčci nanose jedan drugom u borbi za teritoriju mogu biti vrlo ozbiljne i opasne. Razlog tome su relativno veliki prednji zubi kojima se životinje često grizu u predelu glave.


Međutim, ako ukoliko imate kineskog ili roborovskog hrčka, možete nabaviti još jednu životinjicu, ali svakako sprovedite određene mere opreza: prvo je potrebno videti kako vaš hrčak reaguje na pridošlice. Bitno je da je društven, da nije izraženo teritorijalan, da trenutno nije u ciklusu intezivnog teranja, da prihvata prisutstvo svoje vrste i jedna od najvažnijih stvari - da je zdrav.


Pravilo upoznavanja hrčaka je postepeno upoznavanje. Često se dogodi da se hrčci upoznaju mirnim putem pa da "domaćin" odmah prihvati pridošlicu, ali isto tako često se dogodi i da dođe do tuče, dokazivanja hijerarhije i borbe za teritoriju. Upoznavanje se sprovodi pod vašom strogom kontrolom, gde ćete uvek moći da intervenišete u slučaju da njihov međusobni odnos krene u pogrešnom smeru.


Takođe novonabavljenog hrčka možete smestiti u zasebni kavez ili podeliti postojeći kavez ukoliko je dovoljno velik, pa im na taj način dati vremena za upoznavanje, a da se fizički ne mogu povrediti. Tek nakon perioda od nekoliko dana možete ponovno pokušati sa upoznavanjem međutim opet uz vaš nadzor. Međutim, isto tako, treba znati da hrčci loše reaguju na forsiranje pa da, ukoliko nikako ne prihvataju društvo, onda ih je najbolje na to ne siliti.


Ukoliko se na kraju odlučite za nabavku novog hrčka, najpre proverite pol vašeg hrčka kako biste izabrali životinjicu istog pola. Naime, hrčci su vrlo plodne životinje pa treba voditi računa o udomljavanju njihova potomstva. Hrčci postaju polno zreli sa šest nedelja starosti, graviditet traje oko 16 dana i nakon toga imate od 2-15 beba hrčaka koje opet postaju polno zrele u starosti od šest nedelja. Oni se opet međusobno pare i možete zamisliti koliko hrčaka na kraju imate nakon toga.