Povratak

Bela pena kod ježa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam afričkog patuljastog ježa skoro dve godine. Trudim se da vodim računa o njegovoj higijeni, redovno menjam piljevinu na nedelju dana, kupam ga jednom do dva puta mesečno pošto sam čula da ne sme ni previše često i eventualno kad je to neophodno. S obzirom da zbog obaveza ne provedem puno vremena u kući kad ga uzmem vidim da se piljevina zalepila za njegovo krzno nekom lepljivom sluzi (vrlo često u tom slučaju je neophodno da koristim vodu pri skidanju). Večeras sam ga uzela u ruke i prevrnula na leđa na sto, on se skupio u polu lopticu i gledala gde je sve ulepljen odjedanput mu je krenula pena na usta, brzo sam ga vratila u normalan položaj i stavila sam ruku ispod njega, pena je bila malo lepljiva osetila sam po rukama. Posle toga nije pokazivao nikakve znake da mu nije dobro nastavio je dalje da šišti i da šeta kao da se nije ništa desilo. Da li je to normalno? Ovo je prvi put da se desilo. Trudim se da vodim računa o njegovoj higijeni da li možda moram ipak češće neke stvari da radim? Hvala unapred, S poštovanjem Isidora Pinter
O: Puštanje iz kaveza je preporučljivo radi kretanja, ali mora biti pod vašim nadzorom.

Ježevi su radoznali i sve što im miriše kao hrana, oni će to i probati.

Npr. hemijska sredstva u domaćinstu, mogu teže oštetiti jetru, jer sve što uđe kroz sistem za varenje, metabolizuje se u jetri.

Jedna od odbrambenih mehanizama kod ježa je hipersalivacija u vidu penaste pljuvačke, koja se može javiti kada dođe u kontakt sa neuobičajenim objektima ili mirisima za njega.

Gusta bela pena može ukazivati na prisutnost nadražajnog sredstva, što može bitno oštetiti sluzokožu sistema za varenja.

Preporučujem Vam da na dalje pratite njegovo ponašanje i u slučaju da dođe do smetnji u varenju - povraćanje i/ili proliv, pomoć potražite u specijalizovanoj ambulanti za male kućne životinje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs