Povratak

Izraslina na anusu zeca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Kod zeca mi se pojavila izraslina kod anusa, dugo kao crv, blijedo roze boje i tamnije na kraju, otprlike 2-3 cm. Meko je i zasad mu ne smeta, al ne znam šta bi moglo bit. Jede i pije normalno, trči i igra se. Nije mu se dosad pojavljivalo pa me zanima šta bi moglo da bude da mogu inervenisati. Zahvaljujem, Medina
O: Najčešće izrasline koje se javljaju su novotvorevine (tumori), ciste, apscesi i hematom.

Tumori ili neoplazije su izrasline koje nastaju kao rezultat izmenjenih ćelija, odnosno kada se izgubi normalna regulacija kontrolnih mehanizama ćelija, koje imaju tendenciju nepravilnog i progresivnog rasta. Tumori mogu biti maligni (zloćudni) i benigni (dobroćudni).

Ciste su jednostavne džepaste šupljine koje se razvijaju unutar kože. Najčešće nastaju kao posledica začepljenja izvodnih kanala žlezda koje se nalaze u neposrednoj okolini. Ciste, ukoliko rastu ili vrše kompresiju na okolno tkivo svakako se moraju hirurški ukloniti.

Hematom je izliv krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. Nastaje naglo na mestu gde krv iz povređenog krvnog suda pod pritiskom ulazi u tkivo. Hematom se povećava dok pritisak izlivene krvi ne dovede do kompresije (pritiska) povređenog krvnog suda. On je netemperirana, bezbolna ili umereno bolna, fluktuirajuća polukuglasta oteklina. Veličina hematoma zavisi od veličine i vrste krvnog suda i kvaliteta tkiva (da li se radi o labavom ili kompaktnom tkivu). Organizam sanira hematom, a vreme resorpcije zavisi od njegove veličine, promena tkiva koje je prožeto krvlju, opštim uslovima cirkulacije i kvaliteta krvi.

Abscesi su novonastale šupljine koje su ispunjene gnojom, a najčešće su posledica povređivanja. Abscesi su okruženi čaurom, a nalaze se pod kožom. Često su praćeni bakterijskim infekcijama, a može se desiti i širenje infekcije unutar organizma, što rezultira sepsom. Prilikom formiranja abscesa nastaje kvrga ispod kože, tvrda je i bezbolna. Ova stanja zahtevaju što hitniju antibiotsku terapiju.

Jedino veterinar koji pregleda životinju može da postavi ispravnu dijagnozu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs