Povratak

Količina hrane za kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Na poklon smo pre nedelju dana dobili zeku, sa sve kavezom, džakom sena koje treba da mu dajemo da jede, i tri različite kutije mesane hrane. Kao podlogu stavljamo mu trinu, čistimo jednom dnevno ali ga deca ceo dan hrane, on stalno nešto (od svoje hrane) zvaće. Koja je preporučena dnevna količina ‘krekera’ i sena koju smemo da mu dajemo? Imam strah da ga deca ne hrane previše, pa da mu posle bude loše? Pozdrav i hvala - Anđela i Aleksa
O: Kunići su biljojedi i seno bi trebalo svakodnevno da bude zastupljeno u njihovoj ishrani. Ono je važno kao izvor hranjivih materija, ali i vlakana koja su neophodna za pravilno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta.
Seno takođe sprečava nastanak trihobezoara (kuglica dlake) u želucu i crevima. Seno bi trebalo da bude na raspolaganju u neograničenim količinama svim kunićima starijim od tri nedelje.

Količina mešavine zrnaste hrane trebala bi da se kreće oko 50-80 g dnevno, ali kunići često jedu samo određene granule dok druge izbegavaju. Time su potrebe za količinom hrane svakako veće. Međutim, svi sastojci mešane hrane su za kuniće jestivi i iskoristivi, tako da životinja realno ne može biti gladna.

Ishrana kunića menja se s njihovom starošću. Mladima se smatraju do sedam meseci, mlađim odraslima od 7. meseca do 1. godine. Kunićima od 5 meseci polako uvodite i sveže povrće, ali vrlo postepeno i u malim količinama. Kasnije (nakon sedmog meseca), ono uz seno treba da bude osnova ishrane uz dodatak voća i peletirane hrane. Gotove mešavine hrane za odrasle kuniću ponudite nakon navršene jedne godine života.

Kunići se prekomernim unosom kalorične hrane mogu ugojiti, ali Vaš ljubimac je sasvim mlad pa ga podstaknite na igru i kretanje, čime ćete sprečiti moguće gojenje.

O ishrani kunića možete detaljno pročitati u Telesni razvoj i uvođenje voća u ishranu kunića, Ishrana kunića i Ishrana kunića.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs