Povratak

Zvukovi kod hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam sirijskog hrčka (mužjak) starog malo preko godinu i po dana. Pre dva dana je počeo da se oglašava kada je budan, prilično konstantno, što je razlog moje brige. Zvuk je nalik piskavoj igrački za decu i njegovo disanje deluje otežano, dok tokom sna cijuče i san mu je lakši nego inače. Otežano disanje me je navelo da pomislim da je u pitanju neka respiratorna infekcija. Međutim, normalno jede i pije, normalno se kreće, iako je malo manje aktivan nego inače, nije agresivan pri uzimanju u ruke (iako ni inače nikad ne grize), oči su bistre, krzno čisto i bez istanjenih regija i opadanja dlake. Takođe nisam primetila ni curenje nosa, kao ni bilo kakvu fizičku povredu. Nadam se da mi Vi možete pomoći i možda na osnovu ovoga zaključiti u čemu je problem. Unapred hvala, Ema
O: Mišljenja sam da je Vaš ljubimac, na osnovu ostalih parametra dobrog zdravstvenog stanja koje ste naveli, zapravo potpuno zdrav. Očuvan apetit, nepromenjen izgled krzna i kože, kao i svi navedeni parametri mogu da ukažu na to.

Verovatno mu je samo potrebno društvo, Vaše ili drugih hrčaka.

Kao i u ljudskom svetu, tako i u životinjskom postoje određeni načini komunikacije. Za hrčke je karakteristično da stvaraju specifične zvukove, koji zavise od njihovog raspoloženja ili od situacije u kojoj se nalaze. Kada su zadovoljni, proizvode tihi isprekidani zvuk koji podseća na smejanje. Kada su nezadovoljni ili ljuti, obično cvile.

U situacijama kada se nečeg boje, panično i prodorno cvile, kao da vrište, uz istovremeno zauzimanje karakterističnog stava - podižu prednje noge, kao da žele da se odbrane i pokazuju zube, kao da prete. Ponekad možete da čujete zvuk koji je sličan predenju kod mačke, ali je intenzivniji. Najčešće ovakav zvuk ispuštaju mužjaci prilikom udvaranja ženki. Ovaj zvuk je praćen i vibracijama.

Vlasnici vremenom nauče da prepoznaju zvukove koje proizvode njihovi ljubimci, što im u velikoj meri može pomoći u razumevanju njihovih potreba.

Dodatne informacije o oglašavanju hrčaka pisali smo u tekstu Hrčak – kijanje ili oglašavanje.

Ukoliko dođe do ispoljavanja nekih izraženih i dodatnih simptoma, savetujem Vas da se obratite veterinaru, koji bi kliničkim pregledom ustanovio o kakvom problemu se radi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs