Povratak

Mršavljenje, neprijatan zadah i balavljenje kod kunića/Problemi sa zubima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Patuljasti zec lavlja glava, starosti 2 i po godine, poslednjih mesec i po dva primećujem da gubi na težini, s tim što jede normalno, reaguje na šuškanje, slabije pije vodu, seno takođe slabije jede, miran je, nije aktivan kao što je bio i najviše vremena provodi ležeći. Takođe često vidim da mu curi tečnost iz usta, oseća se kao da je povratio. Jedno vreme je škrgutao čudno zubima, i imao je infekciju mokraćnih kanala. Veterinar je bio i dao mu je zaštitnu injekciju. Hvala ⯑, Andrija

O: Moguće je da je kod Vašeg ljubimca u pitanju problem sa zubima.

Kunići su glodari i njima zubi rastu čitavog života. Kada se nalaze u prirodi, oni redovno, grickanjem, troše zube, tako da im oni nikada ne prerastu i ne stvaraju problem. Međutim, kada se nalaze u zatočeništvu, često se desi da im sekutići prerastu.

U takvim slučajevima dolazi do otežanog ili potpuno onemogućenog uzimanja hrane, gubitka apetita, opadanje opšte otpornosti, pojačane salivacije (najuočljivije na bradi i „podbratku“), usta su često otvorena, mršavljenja, neprijatnog zadaha iz usta (ukoliko je došlo do povrede i infekcije bukalne sluzokože), suzenja iz oka, iscetka iz nosa, povreda jezika, itd. 

Iz tog razloga je potrebno da im stalno u kavezu stoji mineralni kamen koji služi za grickanje, kao i grana koja služi istoj svrsi. U slučaju mineralnog kamena, pored toga što grickanjem troši zube, on snabdeva organizam određenom količinom minerala.

Savetovala bih Vam da posetite Vašeg veterinara, koji će da da uradi klinički pregled i ukoliko se utvrdi da je problem sa zubima, odluči da li je neophodno skraćivanje zuba.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs