Povratak

Otežano disanje leminga

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam leminga koji je star godinu dana. U zadnja 2 dana jako škripi dok spava, kao da mu je teško da diše. Ne odbija hranu, jede sve normalno kao i uvek, ali me jako brine što se tako čuje jer do sada nikada se nije tako čuo. Ako možete da mi kažete o čemu je reč. Srdačan pozdrav, Katarina
O: Otežano disanje i pojava različiti zvučnih pojava, bilo pri inspirijumu ili ekspirijumu, ukazuje najčešće na različita oboljenja disajnog sistema.

Oboljenja disajnog sistema mogu biti lakše prirode, poput prehlada, pa sve do težih oblika disajnih poremećaja - infekcija i upala.

Simptomi lakših oblika prehlade kod životinja uglavnom su kijanje i iscedak iz nosa. U težim slučajevima se obično još javlja iscedak iz očiju, gubitak apetita, gubitak na težini, slabost, kašljanje, otežano disanje uz karakterističan disajni šum.

Iako infekcija gornjih disajnih puteva sama po sebi nije po život opasna bolest, preporučuje se odlazak veterinaru. Naime, u slučajevima infekcija gornjih delova disajnih puteva često se pojavljuju i sekundarne bakterijske infekcije, koje dodatno mogu zakomplikovati stanje i dovesti do ozbiljnog oboljenja.

U svakom slučaju, savetujem Vam obilazak svom veterinaru, kako bi isti bio u mogućnosti odrediti tačnu etiologiju problema, pa u skladu s njom odrediti i dalju terapiju. Za to vreme, izbegavajte sitno narezanu piljevinu, kako ista ne bi dodatno iritirala sluznice disajnih puteva.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs