Povratak

Proliv kod morskog praseta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imam morsko prase, mužjak star tri god. Od pre nekoliko dana primetili smo da ima dijareju. Kao na početku stolica je tvrđa pa često izbacuje vodnjikavo. Hranimo ga isključivo suvom travom i hranom za prasiće, a takođe svežim povrćem. Od kada ima problema sa stolicom dajemo mu samo travu i sušeno povrće iz prodavnice (hrana za zamorce). Inače on se normalno ponaša i dosta se kreće. Kako da mu pomognemo? Da li smem da mu dajem pro butike? Pozdrav i hvala, Dragana
O: Probavni trakt morskog praseta sadrži velik broj nepatogenih protozoa i Candida albicans, koji su sastavni deo njihove normalne crevne flore. Crevna flora sastoji se većinom od gram pozitivnih anaerobnih koka i laktobacila. Gram negativne Escherichia coli i Coccidia su prisutne u vrlo malim količinama. Proces probave traje od pet sati do nekoliko dana. Za prolaz hrane kroz probavni trakt potrebno je 13 do 30 sati. Želudac se isprazni za 2 sata.

Morsko prase, tipični biljojed, provodi velik deo dana jedući. Vrlo su izbirljivi i teško se prilagođavaju na novu hranu. Ako im se vrsta hrane naglo promeni sposobni su da prestanu da jedu upotpunosti. Ono što od početka ponudite morskom prasetu uglavnom to jede i kada odraste.

Izbalansiran dnevni obrok za morsko prase sadrži koncentrisanu hranu (mešavinu semenki), sveže voće i povrće, kvalitetno seno i svežu vodu.

Seno je jedan od najvažnijih sastojaka u obroku i treba im davati u neograničenim količinama. Ono stimuliše mišićne kontrakcije creva i osigurava dobru peristaltiku, sprečava zatvor, osigurava dobru mikrofloru i važan je sastavni deo u održavanju zubi. Kod davanja voća i povrća treba pripaziti na količinu, jer to može izazvati mekanu stolicu i zato je uvek važno dodavati uz seno i paziti da je sveže, oprano i dobro posušeno.

Vrlo je važno da nastavite da nudite morskom prasetu seno, možete mu ponuditi i više vrsta npr. Brit Animals Complete peletirana hrana za zamorčiće S sa dodatkom C vitamina, Versele Laga Cavia Complete peletirana hrana za zamorčiće sa dodatkom vitamina C, svežeg povrća, karotenoidi, Lutein i Beta-karotin koji imaju glavnu ulogu u održavanju imunološkog sistema. Hrana u peletima sprečava izbirljivost zamorčeta i osigurava da ipak pojede sve potrebne sastojke.

Mekana stolica može biti od zelene hrane, mogu to biti cekotrofi - mekane kuglice koje morsko prasići jedu direktno iz anusa, a oni su bogati B-vitaminom i dobrim bakterijama. Za obnovu crevne flore savetujem vam Pro-digest - u vodi; topiv dodatak za funkciju probavnog trakta, koji stimuliše rast pozitivne crevne flore. Seno je svakako i deo dijete kada morsko prase ima proliv.

S obzirom da oni stalno jedu, vrlo je važno da je stalno dostupno.

Najčešći uzrok proliva (ili mekane stolice) kod zamorčića je promena hrane. Dijeta kod proliva se sastoji od toga da se ukloni sva hrana osim sena i semenja. Kada se ljubimac oporavi, ostala hrana se uvodi postepeno tokom 4-5 dana.

Ukoliko dijeta ne pomogne, mora ćete da posetite veterinara koji će morsko prase staviti na terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs