Povratak

Opasnost od ugriza ljubimca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Kao kućnog ljubimca imam sibirsku vevericu od njenog drugog meseca života. U toku čišćenja kaveza, izašla je i kada sam je pokušala uzeti u ruku da je vratim, uplašila se i ugrizla me je za mali prst koji je prokrvario. Iako sam očistila ranu antiseptikom, da li treba da brinem o tetanusu? Hvala. Pozdrav Maja
O: Zoonoze su grupa infektivnih bolesti koje su zajedničke ljudima i nekim životinjama, a mogu prelaziti sa životinja na ljude i obrnuto. Uzročnici u prvom redu kruže među životinjama i samo se povremeno prenose i na čoveka.

Kao i ljudi, sve životinje su nosioci različitih klica, ali ljubimci takođe nose i neke bakterije, viruse, parazite i gljivice koje kod ljudi mogu uzrokovati bolest. Čovek se može zaraziti ugrizom ili ogrebotinom, kontaktom sa balom, izmetom i mokraćom.

Prilikom kupovanja kućnih ljubimaca imate pravo, bez obzira na vrstu, da zatražite dokaz o zdravstvenom stanju životinje. To je dokument u kojem je navedeno kada su životinje dopremljene, odakle su i ko je dobavljač, zatim da li je sproveden karantin koja je obavezna za životinje iz uvoza i koji je nadležni organ izvršio kontrolu.

Što se tiče glodara postoji niz bolesti koje se mogu preneti na čoveka (npr. leptospiroza, tularemija, limfocitni koriomeningitis). Oni najozbiljniji slučajevi infekcija mogu biti čak i fatalni (npr. besnila), međutim ipak, većina tih bolesti i ozbiljnost slučaja varira, što zavisi od starosti zaražene osobe i od njenog opšteg zdravstvenog stanja.

Uopšteno su zoonoze posebno opasne za bebe i decu, trudnice, starije osobe, kao i za ljude čiji je imunološki sistem oslabljen.

Primetite li bilo kakvu promenu opšteg stanja (npr. povišenje telesne temperature) ili promenu oko ugrizne rane u vidu crvenila, gnojenja ili slično, svakako se obratite svome lekaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs