Povratak

Kunić i beba

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Ja čistim kavez za mojim kunićem. Trudnica sam u osmom mesecu, tako da se nadam da neću imati problema! Jelena
O: Zoonoze koje prenose glodari kao kućni ljubimci su vrlo retke. Više su zastupljene alergije vlasnika na dlaku ljubimca, kao i ugrizi i ogrebotine koje nastaju prilikom nepravilnog rukovanja, odnosno uzimanja kunića na ruke.

Doktori i veterinari slažu se da je kunić kao kućni ljubimac najsigurniji i za vrlo malu decu (u korelaciji ljubimac - izvor moguće zaraze).

Kunić nas može putem ogrebotine inficirati Pasteurella multocidom, koja izaziva kožne upale kod čoveka, a u tom slučaju se treba obratiti svom lekaru radi terapije antibiotikom.
Salmonelozu, jersiniozu i tularemiju prenose divlji glodari, a ne kućni ljubimci kunići.

Od spoljašnjih parazita, kao što je Cheyletiella i dermatofit (gljivica) Trichophyton, postoji mogućnost zaraze, ali se to vrlo retko događa. Ispoljava se upalnim simptomima (crvenilo, svrab, mehurići), u zavisnosti od trenutnog zdravstvenog stanja vlasnika.

Ako se kunić drži u normalnim uslovima, redovno čisti, pravilno hrani, iščetkava krzno, koriguju mu se, odnosno režu noktići na nogama (pri čemu je potreban oprez zbog mogućih ogrebotina) jednom mesečno, ako redovno perete ruke posle kontakta s kunićem, Vaš ljubimac ne predstavlja opasnost za vreme Vaše trudnoće.

U svakom slučaju, radi sigurnosti, predlažemo Vam da kunića odvedete na jedan mali sistematski pregled kod veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs