Povratak

Bodlje kod ježa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Interesuje me da li africki patuljasti jež gubi bodlje? Hvala, Emina
O: Bodlje kod ježa su preoblikovana dlaka i iznutra su šuplje. Svaka bodlja ima poseban mišić (Musculus arrestor pili) koji upravlja njenim položajem. Kad su ugroženi, ježevi se sklupčaju u kuglu. To zahteva kompleksnu "saradnju" brojnih mišića, između ostalih Musculus caudo-dorsalis koji se proteže od korena repa pa duž leđa i uspravlja bodlje i Musculus sphincter cuculi koji drži zivotinju sklupčanom i tako skriva nezaštićene delove tela, jer pravi ježevi nemaju bodlje na stomaku, licu i udovima.

Jež po pravilu sam održava svoje telo i čisti ga lizanjem i trljanjem.

Primarna funkcija bodlji je zaštita ježa od većih životinja. Međutim, one predstavljaju idealno mesto za nastanjivanje brojnih malih parazita (krpelja, buva, grinja), koji mogu stvoriti i ozbiljnije probleme i poremećaje kako na koži, tako i poremećaje opšteg stanja životinje. Kožu između bodlji može biti iritirana - zacrvenjena, temperirana, perutava, sa pojavom seroznog eksudata na površini, pojavom ranica, krastica, edema, a istovremeno može da dođe i do pojačanog opadanja bodlji.

Do pojačanog gubitka bodlji mogu da dovedu i poremećaji u metabolizmu koji se obično javljaju kod deficitarne ishrane. U prirodi jež se hrani paucima, insektima i puževima. Takođe je poznato da jedu jaja, male sisare, ptice, žabe, reptile. U kućnim uslovima ne postoje mogućnosti ovakve ishrane, tako da u kućnim uslovima držanja, odgajivači preporučuju ishranu komercijalnom gotovom hranom za mačke, koja sadrži sastojke koji su neophodni ovim životinjama u pravilnom odnosu i količini. Potrebe za vodom su različite i ukoliko Vaš jež ima stalno dostupnu svežu vodu, ne morate da brinete jer će je on po potrebi konzumirati.

Uopšteno o ježevima - Jež kao kućni ljubimac, Jež (Erinaceidae) i Afrički pigmejski jež.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs