Povratak

Značenje zvukova kod kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam patuljastog kunića mužjaka starog oko 5,5 meseci, zanima me kako izgleda kijanje kunića, tj. na koji način se čuje, pošto nisam sigurna da li kija ili ispušta samo neke zvuke? I isto tako me zanima šta treba preduzeti ukoliko kunić pojede nesto što ne treba, tipa parče končića, parče tolet papira i slične stvari? Aleksandra
O: Uopšteno o kijanju kod patuljastog kuniča pisala je koleginica Ana Jovanović, dr. vet. med., u tekstu Patuljasti kunić – kijanje (oboljenje nosne sluznice).

Ispuštanje raznih zvukova i glasova, koji se menjaju u zavisnsti od situacije, takođe je način komunikacije kunića s okolinom pa tako kod njih razlikujemo nekoliko vrsta oglašavanja.

Tiho i tužno cviljenje je znak da se kunić jako boji ili mu nije dobro, ali nema snage za borbu.

Tiho onjkanje ili roktanje je izražavanje seksualnog nagona.

Gugutanje, koje je obično popraćeno trčanjem, znak je da je kunić jako srećan.

Zujanje (doslovno kao bumbar) je izražavanje seksualne privlačnosti, obično je popraćeno kruženjem oko predmeta njegovih želja.

Tihim režanjem i brundanjem kunić pokazuje nervozu i laganu iznerviranost i suzdržanost u raspoloženju. Ako nastavi sa ovakvim zvukovima ono može preći u glasno režanje i napad.

Glasnim režanjem i frktanjem kunić pokazuje da je ljut i da se oseća ugrožen. U ovoj situaciji je najbolje da ga pustite na miru, kako bi se smiri. Moguć je napad, zaletanje uz udaranje šapama i pokušaj ugriza.

Vrištanjem kunić obaveštava da je u smrtnom strahu, povređen ili umire.

Osnovni pokazatelji zdravstvenog statusa kod životinje jesu zaintesovanost za osnovne fiziološke potrebe: hranu, vodu, obavljanje nužde, ponašanje i zainteresiranost za okolinu. Ako tu nema oscilacija, tada se verovatno ne radi o zdravstvenom problemu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs