Povratak

Ispuštanje čudnih zvukova i otežano disanje kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kunića koji je mužjak i ima malo više od godinu dana. U zadnje vreme je onako kao tužnjikav ispusta zvuke, tiho cvili glasno izdiše vazduh. Uvek je bio maza i sad je maza, liže me i gura glavu da ga mazim ali dok cvili slabo, šta da radim? Teodora
O: Otežano disanje i pojava različiti zvukova, bilo pri udisaju ili izdisaju, ukazuje najčešće na različita oboljenja disajnog sistema.

Oboljenja disajnog sistema mogu biti lakše prirode, poput prehlada, pa sve do težih oblika disajnih poremećaja - infekcija i upala.

Simptomi lakših oblika prehlade kod životinja uglavnom su kijanje i iscedak iz nosa. U težim slučajevima obično se još javlja iscedak iz očiju, gubitak apetita, gubitak na težini, slabost, kašljanje, otežano disanje uz karakterističan disajni šum.

Iako infekcija gornjih disajnih puteva sama po sebi nije po život opasna bolest, preporučuje se odlazak kod veterinara. Naime, u slučajevima infekcija gornjih delova disajnih puteva često se pojavljuju i sekundarne bakterijske infekcije, koje dodatno mogu zakomplikovati stanje i dovesti do ozbiljnog oboljenja.

Simptom otežanog disanja može pratiti i različita druga stanja, poput stranih tela. Npr. ukoliko kunić, održavajući higijenu, proguta veću količinu dlake, ona se formira u želucu i predstavlja strano telo. Kunići takvu dlaku najčešće izbace izmetom, ali ponekad se formira gusta kuglica koja nadražuje sluznicu. U tom slučaju, često mogu pomoći i Malt paste za kuniće, koja je u stalnoj ponudi Pet centra.

U svakom slučaju, savetujem Vam obilazak svog veterinara kako biste mogli da odredite tačnu etiologiju problema, pa u skladu s njom da odredite dalju terapiju. Za to vreme, izbegavajte sitno narezanu piljevinu, kako ista ne bi dodatno iritirala sluzokožu disajnih puteva.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs