Povratak

Crvi u piljevini morskog praseta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam morsko prase oko godinu i po dana, često mu menjam piljevinu, dajem potrebne vitamine. Danas, dok sam piljevinu menjala, primetila sam da crve u istoj. Ne znam koliko dugo su bili tu, i odakle, piljevina je iz prodavnice, pre 5-6 dana promenjena. Primetila sam i mušice u njoj, da li su to larve muva, ne znam. Promena kod njega nema, normalno jede, veseo je. Jedino što mu baš dosta opada dlaka, nema nikakvih pečata. Da li može on da bude zaražen od istih, i šta mogu da uradim da sprečim bilo šta? Hvala na odgovoru, Pozdrav! Milana
O: Zdrava koža je pokazatelj da je i organizam u celosti zdrav. Za zdravlje kože, njen dobar izgled i očuvanje odbrambene sposobnosti, neopohodno je pored osnovnih sastojaka ishranom unositi i određene količine vitamina grupe B, vitamina C, A, esencijalnih masnih kiselina, kao i aminokiselina. Blagi deficit ovih materija moze pogoršati izgled kože i dlake, a veći deficit izazvati obimno narušavanje kako izgleda kože, tako i stanja celog organizma.

Crvi mogu biti poreklom iz piljevine ukoliko nije bila skladištena na adekvatan način. O pojavi crva u krznu morskog praseta pisao je kolega Milan Milanović, dr. vet. med., u tekstu koji glasi Opadanje dlake u pečatima i crvići u krznu morskog praseta.

Oni sami ne mogu zaraziti morsko prase, ali ukoliko je piljevina bila vlažna, može doći do pojave gljivične infekcije, što dovodi do opadanja dlake.

Moguće je da dlaka pojačano opada usled povišenih temperatura u letnjem periodu.

Uopšteno o opadanju dlake možete pročitati u tekstovima koji glase Morsko prase – problem sa kožom i opadanje dlake i Morsko prase problem sa kožom i opadanje dlake.

Savetujem Vam da vodite računa o higijeni kaveza, dezinfikujte ga, osušite, stavite novu piljevinu i pratite zdravstveno stanje Vašeg ljubimca. Ukoliko se intenzivno opadanje dlake nastavi, odvedite ga na pregled kod Vašeg veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs