Povratak

Ženka hrčka jede svoju mladunčad

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam hrčka 4. avgusta je dobila 6 bebica, sve je bilo ok međutim jutros je pojela jedno mladunče i jako se čudno ponaša. Uporno hoće da pobegne iz kaveza, a isto tako uzme jednu od beba drži je u zubima i trci po kavezu sa njom bukvalno je treska i malo su joj obrazi naduveni. Molim za pomoć ne znam šta joj je. Hvala, Katarina
O: Nije česta pojava kod hrčaka da ženka pojede mlade. Najčešći razlog ovakvog ponašanja jeste parenje vrlo mlade ženke (ispod 4 meseca starosti). Ženka je jednostavno nedovoljno psihički i fizički zrela za podizanje mladih i stoga uništava leglo.

Drugi razlog koji dovodi do ovakvog ponašanja je loše zdravlje mladunaca (ženka hrčka radije bira da uništi leglo nego da troši trud i energiju na podizanje avitalne mladunčadi), zatim, izuzetno veliki broj mladih u leglu (ženka smanjuje broj mladih u leglu i odgaja samo one jedinke za koje smatra da ih može odgojiti), različiti strahovi ili stres (ženka se može osećati ugroženo od nečeg u okolini), slaba kondicija ili zdravlje ženke i ometanje (diranje mladih i menjanje njihovog mirisa može je navesti na pretpostavku da mladi nisu njeni, već uljezi).

Osim navedenog, spominje se i potreba za proteinima od mladih nakon okota. U tom slučaju preostaje jedino odvojiti mlade od roditelja. Vrlo često uzrok ovakvom ponašanju je i nedovoljna ishrana (bilo kvantitativno ili kvalitativno) jer tada obično ženka nema dovoljno hranjivih materija da proizvede dovoljno mleka za prehranu mladih. U ovom slučaju, ženka hrčka najpre pojede one najslabije mladunce kako bi dobila dovoljno hranjivih materija za brigu za ostale mlade u leglu. Rešenje preostaje u davanju obilja hrane majci koja će u suprotnome nastaviti da ubija i jede mlade. Čak i kad su mladunci stariji događa se da ako nema dovoljnog obilja hrane, ženka će ih radije iz sažaljenja ubiti nego gledati kako u agoniji ugibaju od gladi i dehidracije.


Kad ženka uništava vlastito leglo nastojte da je ne uznemiravate previše i pustite je da se smiri. Kako bi se ovakvo ponašanje sprečilo savetuje se da pre očekivanog okota smestite njen kavez na mirno mesto u stanu ili kući, a nakon okota bar tri dana ne dirajte majku hrčka i ne gledajte u kavez jer navedeno može biti vrlo stresno za nju. Zatim, mnogo drugih stvari mogu biti sresni faktori, poput prehrane slabijeg kvalitete, glasnih zvukova i buke, prenatrpanost kaveza... Osigurajte Vašoj ljubimici kvalitetnu lakosvarljivu ishranu, vitaminsko-mineralne dodatke ishrani (naročito nedelju dana pre okota i tokom čitavog dojenja) i sigurnost i mir tokom i nakon okota.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs