Povratak

Ishrana pronađenog mladunca ježa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Našla sam bebu ježa, mali je, ima oko 10tak cm, ali već hoda i skoro je otvorio oči do kraja. Davala sam mu 2ml na 2-3 sata kravljeg mleka (kozije ne mogu da nađem). Koliko dugo da mu dajem samo mleko, kada da probam da mu dam neko meso ili voće i da li treba noću na 2-3 sata da ga hranim? Hvala na odgovoru, Tanja
O: Priprema hrane za mlade ove životinjske vrste, kao i kod mnogih drugih vrsta, najčešće se dovodi u vezu s njihovom starošću.
Naime, ako je ljubimac star nekoliko nedelja trebao bi mu osigurati obroke najsličnije onima koje bi u prirodi od svoje majke i dobio. U tu svrhu najčešće se koriste zamenska mačja mleka, koja možete pronaći u prodavnicama Pet centra.

Kravlje mleko nije poželjno koristiti jer ne mogu da ga svare. U zamensko mleko malo se dodaje i mlakog čaja od kamilice što dodatno olakšava i potpomaže varenju. Kombinacija zamenskog mleka i mlake kamilice se "bebama" ježevima daje uz pomoć kapaljki u manjim količinama. Ovde je bitno spomenuti da je nakon svakog hranjenja potrebno lagano masirati stomačić najčešće uz pomoć kuglice vate.

Počevši s 3-4 nedelje života, moguće je ostaviti i umočenu suvu hranu, kako bi ježić po izboru mogao da je uzima koliko želi. S 6-7 nedelje života njihov sistem za varenje je već dovoljno razvijen da im se može ponuditi suva hrana.

Jež kada spava znači da je sit, a ukoliko je gladan sam će ustati, tako da ga ne morate buditi.

Zbog sveg navedenog, poželjno bi za početak bilo da se s ljubimcem obratite veterinaru, koji je u mogućnosti da odredi približnu starost ljubimca što Vam može bitno pomoći oko odabira najprikladnije ishrane kao i načina hranjenja.


Više informacija o ishrani ježa možete pročitati u tekstovima Ishrana, kavez, dresura i higijena kod ježa, Jež (Erinaceidae), Jež kao kućni ljubimac i Okot afričkog ježa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs