Povratak

Suživot para kunića/Život u spoljašnjim uslovima

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Kupila bih kunića ali ne želim da se oseća usamljeno. Jel njima nije problem ako žive i druže se samo sa ljudima ili je potreban još jedan kunić? Kakve su ženke za vreme parenja, jel su naporne, jel mora da im se traži kunić? Do koliko stepeni leti podnose toplotu i da li je problem ako u vreme niskih ili viših temp. unosim kunića u kuću radi zaštite? Jel dovoljno obložiti kavez stiroporom radi zaštite od spoljašnjeg uticaja? Unapred hvala, Nina

O: Kunići su vrlo društvena, umiljata, zaigrana i inteligentna bića pa bi bilo idealno da su u paru. Društvene su životinjice, a najčešće se odlično slažu s drugim kućnim ljubimcima.

Međutim, ako kunići ne odrastaju zajedno, treba biti vrlo oprezan pri uvođenju nove jedinke, jer starosedelac može pokazati agresiju, s toga Vam savetujem da ukoliko želite da imate par kunića onda ih nabavite zajedno dok su još mali, kako bi se prilagodili jedno drugom.


Polna aktivnost kod ženke kunića odražava se na ponašanje, tada se primećuje lordoza (zakrivljenost ili udubljenost kičme), podizanje područja karlice, hiperaktivno ponašanje, na dodir vlasnika nervozno reaguje (beži, grize, udara šapicama i posebno se oglašava). Dužina trajanja polnog žara ili teranja zavisi od dužine dana i spoljašnjoj temperaturi (od proleća do jeseni).


Ukoliko želite da izbegnete ovakvo moguće ponašanje ženke ili da izbegnete potomsvo možete sterilisati ženku. O tome smo pisali u okviru odgovora Postoperativna nega nakon sterilizacije kunića, Patuljasti kunić – sterilizacija i vršenje nužde i Sterilizacija kunića

Kunići u našim krajevima mogu da žive na otvorenom čitave godine. Međutim, njihov smeštaj bi ipak trebalo da ispunjava određeni standard i kvalitet, kako bi se osigurali svi potrebni uslovi kvaliteta života i sprečila pojava različitih problema.


Trebalo bi da ih smestite u poluotvorene objekte (kavez, kutija, gajba, i sl.) koje su dobro zaštićene od vlage i promaje, odnosno, njihovi otvori nisu smešteni na direktnom smeru strujanja vazduha i vetra. Tako prilagođeni objekt ne bi smeo da bude na direktnom sunčevom svetlu, a sve kako bi se sprečila pojava pregrejavanja organizma - što kunići poprilično teško podnose. Takođe, unutar prilagođenih objekata potrebno je osigurati suv ležaj. Stiropor je dobar izolacioni materijal, pa možete od njega zaštiti njihov dom.

Na ovakav navedeni način držanja, ljubimce bi trebalo postepeno da naviknemo. Naime, problem je u činjenici da su kunići, koji se mogu kupovati u prodavnicama, uzgojeni u zatočeništvu, odnosno u kontrolisanim uslovima. U takvim uslovima, i temperatura, svetlost i vlaga se kontrolisu kako bi smanjili mogućnost stresa i problema kod ljubimaca.


Takođe, sam smeštaj trebao bi da osiguraju dovoljno zaštite kunićima od drugih životinja i potencijalnih neprijatelja.


Najbolje bi bilo naravno da ako Vam mogućnosti to dozvoljavaju Vaše kuniće ipak svestite u gajbicu ili kavez u svoj stan ili kuću, barem za početak kod se ne prilagode, a kasnije ukoliko se odlučite za držanje u spoljašnjim uslovima uvek ih u slučaju ekstremnih vrućina i hladnoća držite unutar kuće gde je temperatura kontrolisana.

Kunići mnogo bolje podnose i manje im smeta hladnoća nego vrućina, i ta promena mora biti postepena.

O držanju kunića u spoljašnjim uslovima možete dodatno pročitati na stranici Držanje kunića u šupi/Uticaj spoljašnjih prilika na kunića.

O osnovnim uslovima držanja kunića možete pročitati u okviru naše stalne rubrike Moj ljubimac

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs