Povratak

Suživot kunića i parenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam zeca lavlja glava ima oko godinu ipo dana. Videla sam jos jednog zekana tj. zečicu. Da li je pametno uzimati i nju sad? Da li će je on primiti u kućicu? Bojim se da se ne potuku. Ne znam šta je pametno da li ih pustiti da se jednom pare pa da ih sterilišem? Pošto sam čula da ženke moraju zbog tumora da se sterilišu i da li onda moram i njega sterilisati? Veliki pozdrav, Sunčica

O: Kunići postaju polno zreli u starosti od 3 do 6 meseca. Ishrana, uslovi držanja i rasa, glavni su izroci od kojih zavise kada će nastupiti polna zrelost. Manje rase postaju polno zrele ranije od velikih rasa.


Kastracija se preporučuje u slučajevima ukoliko vlasnici ne žele potomsvo svojih ljubimaca kao i u slučajevima eventualnih agresija. Na taj način smanjujemo i mogućnost pojave tumorskih oboljenja, posebno tumora koji zahvataju reproduktivne organe. Kastracija podrazumjeva uklanjanje testisa kod mužjaka i jajnika kod ženki (ovariotomija) ili i jajnika i maternice (ovariohisterektomija). Potpuna razvijenost polnih organa nastupa tek s 5-6 meseci starosti i tada je kunić potpuno zreo za reprodukciju.

Kunići su vrlo društvena, umiljata, zaigrana i inteligentna bića pa bi bilo idealno da su u paru, ukoliko se obavi sterilizacija pre dolaska ženke. Međutim, nisu svi kunići ovakvi i nemaju baš svi potrebu za društvom drugog kunića.

Ove životinje vole da čuvaju svoju teritoriju pa držanje više životinja uključuje deljenje svog teritorija sa "suparnikom". Tada neki kunići mogu biti i agresivni, a ponekad čak mogu i da ugrizu. Zbog toga je kuniće potrebno upoznavati postepeno na nekom neutralnom terenu. To je naručito važno ako je jedan kunić mlađi odnosno dosta manji rastom od drugog.


O suživotu para kunića pisali pisali smo u odgovoru Saživot dva kunića/Kastracija.

O parenju kunića možete pročitati u sledečim odgovorima: Parenje kunića, Parenje kunića i Parenje kunića.


Ukoliko želite da imate potomstvo svojih ljubimaca možete pokušati da ih sparite, ali pomno pratite ponašanje mužjaka, kao i ženke, i čim vidite bilo kakve naznake agresije odvojite ih. Ukoliko je agresija neizbežan impuls mužjaka možda bi bilo najbolje da kastrirate mužjaka i sterilišete ženku, jer će nakon uklanjanja polnih ćelija doći do smirivanja životinje i smanjenja agresije.


Ukoliko ipak planirate kastraciju, bilo bi dobro da se to obavi pre nego što dođe ženka. Razlog tome je taj što nakon uklanjanja jajnika i testisa, prestaje produkcija polnih hormona, ali njihov nivo u krvi može još neko vreme da ostane visok. Prema tome, kunić još neko vreme može da oplodi ženku. Taj period može da traje od 2 do 8 nedelja, pa se preporučuje da se mužjak i ženka tada drže razdvojeno barem mesec dana.


O graviditetu kunića pisali možete pročitati u Parenje i graviditet kunića.

O kastraciji i sterilizaciji opširno smo pisali u tekstovima koji glase Postoperativna nega nakon sterilizacije kunića, Patuljasti kunić – sterilizacija i vršenje nužde, Sterilzacija kunića i Agresivnost muških nekastriranih kunića.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs