Povratak

Promena u oku morskog praseta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam morsko prase, ženku, staru 3 godine. Pre nekih sedam dana primetila sam da ima beličastu mrlju po sredini oka. Ne čese oko, nema crvenilo i nema sluzi. Ima normalnu očnu vlaznost. Oko sklanja od svetlosti ili čkilji na njega. Stavljala sam Hloramfenikol kapima za oči, ali nije pomoglo. Da li možete da mi kažete šta može da bude? Unapred zahvalna, Bojana

O: Zdravo morsko prase ima bistre oči, suvu njuškicu i uredno i sjajno krzno. Promene na očima ukazuju na upalne procese na opni oka ili u unutrašnjosti oka.

Očna jabučica je obavijena s tri opne - rožnjačom, šarenicom i mrežnicom. U unutrašnjosti je oko ispunjeno staklastim telom - želatinastom materijom koja prenosi svetlosne impulse na pozadinu oka na područje očnog nerva. Očni nerv prenosi impulse u mozak i na taj način se stvara slika koju životinje vide.

S prednje strane oka rožnjača prelazi u konjuktive koje prekrivaju kapci.

Upala konjuktiva - konjuktivitis je najčešća bolest na očima kod životinja jer je pod direktnim uticajem spoljašnjih faktora i bakterija.

Ispod rožnjače je šarenica ili belonjača, u čijoj sredini je zenica, a to je zapravo prazan prostor iza kojeg se nalazi sočiva. Zamućenje na jednom oku može ukazivati na povredu ili upalu rožnjače.

Keratitis (upala rožnjače) može nastati zbog infektivnih i neinfektivnih uzroka. Neinfektivni uzroci su trauma, abormalnosti očnog kapka, sindrom suvog oka, bolest očnih nerava, nedostatak vitamina A i dr., a infektivni su bakterije, virusi i gljivice.

Kornealni čir može biti površinski ili dubinski, hroničan ili akutan, inficiran ili neinficiran. Mogu biti povezani sa traumom očnog kapka ili abnormalnosti trepavica. Kornealni čirevi mogu nastati tako da se Vašem morskom prasetu zabije sitni komadić sena (prašine) u oko ili kada udari u neku prepreku. Grebanje rožnjače, koja je spoljašnja opna oka, može dovesti do nastanka čira, a rane na rožnjači sporo zarastaju bez odgovarajućeg tretmana.

Morsko prase pokazuje da nešto nije u redu s okom učestalim treptanjem ili odbijanjem da otvori oko i obilnim suzenjem. Prognoza za keratitis (s čirem ili bez) zavisi od etiologije, trajanju oboljenja i starosti životinje.

Starenjem sočiva u oku, ono postaje sve više zamućenije. Ova zamućenost može napredovati do toga da sve manje svetlosti dopire do osetljive retine u zadnjem delu oka i vidnost se smanjuje.

Nedostatak vitamina A uzrokuje promene na koži, degeneraciju nervnog sistema, gubitak kondicije, apatita, slabost u zadnjim nogama i slepilo zbog promena na rožnjači. Vitamin A se nalazi u biljkama u obliku provitamina karotina koji se u organizmu prerađuje u vitamina A.

Preporučujem Vam da Vaše morsko prase pregleda doktor vetrinarske medicine specijalizovan za male životinje, kako bi se utvrdilo o čemu se tačno radi i kako bi se započelo sa adekvatna terapijom.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs