Povratak

Briga o ostarelom hrčku

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Moj hrčak danas ceo dan spava, ne jede i ne pije vodu. Leži na boku i ne pomera se. Vodila bih ga veterinaru, ali s obzirom da je u takvom stanju ne znam da li je poželjno da ga uznemiravam, jer izgleda mi da će svaki čas prestati da diše. Znam da je doživeo što bi rekli duboku starost, sa svojih 2,5 godine. Hvala vam na prethodnom odgovoru, lepo je znati da imate s nekim da podelite svoj problem. Vi radite tako plemenit posao. Ima istine u tome kad kažu da ko ne voli životinje taj ne voli i ljude. Veliki pozdrav i samo još nešto me zanima. Kako da mu ulepšam njegove poslednje dane i kako najbolje da se brinem za njega. Pozdrav od Vesne.

O: U proseku, hrčak živi 2-3 godine, što je ekvivalent 65-95 ljudskih godina. Znakovi koje ste primetili kod svog ljubimca karakteristični su znakovi starenja i predstavljaju normalan životni ciklus. O znacima starenja pisala sam u mom pretnodnom odgovoru pod naslovom Znaci starenja kod hrčka.

Nastavite da hranite svog ljubimca kao do sada izbegavajući stres, vrućinu ili nedostatak vode. U ovom periodu se ne preporučuje hranjenje hrčaka preko šprica jer postoji opasnost od ugušenja ili drugih komplikacija.

Izbegavajte nagle promene hrane jer bi iste mogle dovesti do smetnji u varenju. Održavajte mu kavez čistim i osigurajte mu uvek svežu vodu i hrane koliko hoće.

U ovom periodu života takođe se savetuje smanjivanje vežbi i česte kontrole usne šupljine.

Ako ljubimac bude pokazivao znakove boli, bude plakao ili se počne čudno ponašati bez oklevanja ga odvedite veterinaru na Veterinarski fakultet kako bi isti mogao/li tačnije proceniti trenutnu situaciju te u skladu s njom pomoći mu na najbolji mogući način, koliko god budu mogli s obzirom na starost životinje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs