Povratak

Povišena temperatura kod ježa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Za kućnog ljubimca imam afričkog patuljastog ježa. Po nekom svom nahođenju rekla bih da ima temeperaturu, jer je pre dva dana zaspao pored ulaznih vrata, koja očigledno ne dihtuju dobro. Zanima me da li imate neki savet da mi date i šta mogu preduzeti u kućnim uslovima? Hvala unapred. Ana Marija

О: Povišena temperatura kod životinja i ljudi je odbrambeni mehanizam organizma. Životinje su pokunjene, više spavaju, neraspoložene, slabije jedu i slabije se kreću.

Temperatura predstavlja samo simptom oboljenja i treba da se leči u sklopu bolesti koja ju je izazavala.

Ukoliko ste primetili neke od navedenih simptoma predlažem Vam da ježa odvedete kod veterinara kako bi se ustanovio primarni uzrok eventualnog povišenja telesne temperature.

U kućnim uslovima Vi možete da poboljšate uslove držanja, da kavez držite na toplom mestu, zaštićenom od sunca i promaje. 


Predlažem da mu dajete što kvalitetniju hranu i dodatke u vidu vitaminskih preparata koji se dodaju u hranu ili vodu. U ponudi Pet centra možete pronaći Anima Strath tonik, za imunitet i apetit.

Više o pravilnom držanju ježeva možete pročitati u tekstu koleginice Aleksandre Todosijević, dr. vet. med., u tekstu pod naslovom „Ishrana, kavez, dresura i higijena kod ježa“. 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs