Povratak

Teranje kod mužjaka kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imamo zeku, lavlja glava je u pitanju i mužjak je. Poslednja dva dana je promenljivog raspoloženja. Grize nas povremeno, čas je nervozan, čas se mazi, onda odjednom ugrize. U teranju je, mislim prvi put, naskace i piški svuda... mene konkretno interesuje koliko taj period kod mužjaka traje, i koliko puta godišnje? Ne planiramo da ga sterilišemo. Inače je tako veseo i nemiran ali takav mu je karakter ja mislim, Marija

O: Kod mužjaka kunića ne postoji periodični ulazak u teranje kao kod ženki. Oni kada dostignu polu zrelost uvek su spremni za parenje. Kod većine mužjaka, ukoliko se ne pare javi se agresivnost i izražena teritorijalnost uz obeležavanje teritorije i takvo ponašanje je kod većine trajno.

Ukoliko ne želite da parite Vašeg kunića preporučila bih Vam da kastrirate životinju, čime ćete eliminisati polni nagon i samim tim i ponašanje koje prati polni nagon. Kastracija mužjaka kunića može da se obavi već sa 4 meseca starosti, odnosno kada se testisi spuste u skrotalne vrećice.

Kastracija kunića je zahvat koji zahteva vrlo obazriv i pažljiv pristup kuniću kao pacijentu. Pre same operacije preporučuje se gladovanje od 6 sati pre operacije, mada neki autori navode da može imati na raspolaganju sena pre operacije. Vodu mora imati na raspolaganju sve vreme.

Vrlo je važno pre i posle operacije sprovesti terapiju protiv bolova jer su kunići jako osetljivi na bol i često nakon uspešne operacije prestanu jesti zbog bolova. S obzirom da anestezija snižava telesnu temperaturu, kunića bi trebalo za vreme operacije držati na jastuku koji greje.

Nakon kastracije kunić će se lakše socijalizovati, biće Vam privrženiji pa ćete lakše uspostaviti odnos sa njim.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs