Povratak

Odbijanje hrane/Izbirljiv hrčak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam Kembelovog patuljastog hrčka starog oko 5 meseci (kod mene je nešto manje od 2) koji neće da jede peletiranu hranu. Pre toga je, od kako sam ga dobila, jeo mešavinu žitarica koju sam dobila uz njega (semenke suncokreta, pšenica, kukuruz), a ja sam mu davala i zelenu salatu, kelj, šargarepu, rukolu, ponekad i jabuku, tikvu, hleb i neslane kokice. U konsultaciji sa prodavcem u pet shopu kupila sam Versele-Laga complete Hamster&gerbil hranu. Ima već nekoliko dana otkako sam mu sipala u činijicu i mislim da nije okusio. Kada ga vadim van kaveza da se družimo dajem mu zelenu salatu i suncokret i on halapljivo jede. Mislila sam da će uzeti da jede granule kad ogladni i jer nema ništa drugo u kavezu, ali ipak ne, zato sam nakon 2-3 dana počela da mu dajem suncokret i salatu da ne bi pregladneo. Molim za savet kako da ga privolim da ih jede. Unapred hvala


О: Često se vlasnici žale kako hrčci ne žele da jedu onu hranu koja im je ponuđena ili biraju određene boje ili oblike hrane u posudici.

Problemu se, u većini slučajeva, može rešiti na način da se po hrani nakapa vitaminske kapi za glodare, koje tada promene ukus samoj hrani ili određenim kolutićima ili štapićima hrane.

Zatim, pokazalo se dugoročno delotvorno da se jednostavno ostavi u posudici ona hrana koju inače hrčak ne želi da jede. S vremenom, takvu hranu ipak počinje da jede ukoliko ste dovoljno uporni. Međutim, ovo nije naročito preporučljivo redovno praktikovati, s obzirom da vrlo brzo može dovesti do poremećaja zdravlja usled neizbalansirane ishrane.

Takođe, pokušajte da nabavite drugu vrstu hrane i pomešati deo s postojećom hranom kako bi je utrošili. Na sreću, na tržištu se nudi zaista širok izbor hrana za hrčke te Vas pozivam da posetite naše prodavnice Pet centra, a verujem da će se ipak nešto svideti i Vašem hrčku.

Moram napomenuti kako je izbirljivost i/ili odbijanje hrane kod hrčaka i jedan od početnih simptoma bolesti te svakako ne bi trebalo zanemariti značaj uočenog. Stoga, ukoliko se i nakon preduzimanja promene ishrane stanje Vašeg ljubimca ne popravi ili u sledećih nekoliko dana uočite i pogoršanje simptoma, svakako pomoć potražite u veterinarskoj ambulanti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs