Povratak

Agresivnost gravidnih ženki leminga prema mužjaku

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Nabavio sam drugog mužjaka za druge dve ženke koje su se docnije rodile. Sad su, izgleda, obe trudne, ali često skiče i deluje kao da se svađaju međusobno ili sa njim. Na prvi pogled izgleda kao svađa, ali kad bolje pogledam vidim da se samo kače s njim, a on im ništa ne radi. U stvari, one njega napadaju i čačkaju. Moram li da ih razdvojim, ili mogu da ostanu zajedno i u toku ttrudnoće pa i posle porođaja? Arsenije

O: Ruski hrčak je inače prijateljski raspoložen prema pripadnicima svoje vrste, a isto tako i prema ostalim vrstama hrčaka.

Hrčak se razmnožava brže od svih ostalih sisara, što je važno imati na umu pri nabavci hrčaka različitog pola s namerom njihova zajedničkog držanja.

Naime, ženke se mogu razmnožavati već od šeste nedelje života, a graviditet traje oko 16 dana. Okoti se prosečno 6 mladunaca, iako su moguće varijacije od 2 - 15.

Već 24h nakon poroda ženka ulazi u estrus te može opet ostati gravidna. Nakon 4 nedelje mladunci se mogu odvojiti od majke, a nakon 3 meseca potpuno su odrasli.

Ponašanje kakvo opisujete je uobičajeno kod hrčaka, a naročito je vidljivo kod posmatranja veće zajednice ovih životinjica. Kao i kod bilo koje druge vrste životinja tako i kod hrčaka postoje različite naravi i karakteri. Većina ih je miroljubiva, međutim ima i jedinki koje stalno provociraju i zadirkuju druge bez ikakvog razloga te tada nastaje konflikt. Bacanje na leđa i dizanje nogu u vazduh je obrambena reakcija, hrčci se nameštaju u taj položaj kako bi mogli udarati sa sve četri noge i naravno da grizu. Obično se ovakvo izvrtanje završava svađom. Na taj način se i uspostavlja dominacija, međutim dolazi do problema kada su obe jedinke "podjednako dominantne" tada može doći do ozbiljnih borbi i međusobnog povređivanja. Ukoliko primetite da svađe postaju učestalije i ako izgleda da bi se hrčci mogli povrediti tada savetujem da ih razdvojite.

Takođe, u Vašem slučaju su obe ženke gravidne pa zbog toga trenutno ne dozvoljavaju pristup mužjaku, jer na taj način instiktivno brane okot.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs