Povratak

Naduvenost kod morskog praseta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam morsko prase staro 13 meseci. Imao je problema sa stolicom ali smo korekcijom hrane to rešili. Ono što mi je veterinar sugerisao, jeste da je prase dosta naduveno. Bilo je naduveno i pre problema sa opstipacijom i u toku problema, i sada kada mu se normanizovala stolica. Rečeno mi je da mu smanjim unos sveže hrane privremeno (šargarepa, trava, zelena salata) ali se simptomi nisu povukli. Da li znate od čega bi moglo biti naduveno i kako to da rešim. Ostalih simptoma nema, ima apetit kao i stolicu, nije razdražljivo ali je osetljivo i ponekad zaskiči ili me udari sekutićima ako ga pipnem negde odprilike na sredini tela (oko stomaka), prilikom hvatanja, ali za vreme maženja i igre se normalno ponaša. Hranim ga Versele laga guinea pigs crispy muesli hranom, a sveže seno stalno ima u kavezu. Hvala. Sergej

О: Kada su u pitanju digestivni poremećaji kod morskog praseta, terapija je u skoro svim slučajevima gotovo ista: dijetetska ishrana sa smanjenom količinom gotove hrane i povećanim dodatkom sena. Poželjno je dodavati i probiotske kulture i preparate na bazi C vitamina.

Iz naše ponude Vam preporučujem preparat Oropharma od Versele-Laga, preparat za glodare Pro-Digest za varenje. Ovaj preparat je namenjen kao dodatak u ishrani glodara i pomaže vraćanju normalne funkcije digestivnog trakta. 

Takođe bi bilo poželjno dodavati i C vitamin za glodare, koji takođe možete naći u našoj ponudi. Oropharma od Versele-Laga nudi preparat za morske prasiće C-Vit sa vitaminom C.

Više o opstipaciji kod morskog praseta možete pročitati u odgovoru moje koleginice Aleksandre Todosijević, dr. vet. med., Zatvor – opstrukcija kod morskog praseta.
 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs