Povratak

Nepromenjeno ponašanje kunića nakon kastracije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam jedan problem u vezi sa patuljastim kunićem lavlja glava-mužjak. Naime, kastrirali smo ga pre skoro 2 godine i pre mesec ipo dana je opet počeo da se ponaša kao da je u teranju. Do tada je sve bilo ok. Opet urinira i kaki gde stigne, stalno kopa, prati me u stopu, stalno se gura da se mazi. Ispušta zvukove kao gugutanje, kruži mi oko nogu. Šta bi to moglo da bude? Vodili smo ga kod veterinara koji ga je kastrirao, kaže da je kastracija urađena dobro. Možda su neki hormoni i sl. ali on ne zna šta da nam savetuje jer nije stručan za male životinje i nije do sada imao ovakav slučaj. Ovde kod nas i nemamo dobrog veterinara ko bi mu pomogao. Molim vas za savet. Da li ima neki lek koji može da mu se da i sl? Hvala unapred. Jelena

O: Ostavljanjem izmeta i urina na određenim mestima, kunići obeležavaju svoju teritoriju. Na taj način se osećaju bolje, jer okolina ima „njihov miris“. Ukokliko se desi da se na terotoriji pojavi uljez, kunić će ga vrlo brzo primetiti i trudiće se da ga otera.

Pre polne zrelosti, kunić koristi uglavnom određena područja, koja obeležava izmetom i urinom. 

To su područja u kavezu ili stanu na kojima boravi onda kada se uređuje ili odmara.

Vlasnik uglavnom vrlo brzo prepozna ta mesta i njih označi kao toalet i smatra da se kunić idealno snašao i da je usvojio higijenske navike. Međutim, sa postizanjem polne zrelosti, kako mužjaci tako i ženke, kreću da obeležavaju širu teritoriju izmetom. Obeležavanje urinom sprovode uglavnom mužjaci, a ženke urinom obeležavaju teritoriju uglavnom onda kada su u teranju.

Ovo se može sprečiti jedino kastracijom/sterilizacijom.

Neko vreme nakon sterilizacije polni hormoni se još uvek nalaze u krvotoku, pa se životinja ponaša isto kao i pre sterilizacije. Nakon šest meseci, hormoni se više ne nalaze u krvotoku i tada kunić prestaje da obeležava teritoriju na način koji je uslovljen polnim hormonima.
Ukoliko se desi da se na teritoriji kunića nađe bilo kakav nesvakidašnji miris, jači miris, kunić će početi pojačano da obeležava teritoriju, kako bi se dodatno osigurao ukoliko neko planira da uđe na njegovu teritoriju.

Proverite da se nije to isto desilo u Vašem slučaju. Preseljenje u novi dom, promena položaja nameštaja u stanu, donošenje novog ljubimca, ili doseljenje novog člana domaćinstva, korišćenje novog sredstva za čišćenje površina, itd...

Ukoliko je ovo razlog navedenog ponašanja Vašeg kunića, ne morate brinuti, kunić će se vratiti starim navikama nakon perioda prilagođavanja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs