Povratak

Izraslina na telu činčile koja krvari

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Mom kućnom ljubimcu činčili izraslo je nešto na ručici. U početku je krvarila a mi smo ranu tretirali vatom sa malo alkohola. Grad u kojem živimo nema adekvatnog veterinara pa Vas ovim putem molim za pomoć. Uz ovaj tekst prilažem i sliku ručice sa izraslinom. Unapred hvala na odgovoru. Miloš

O: Izrasline na telu mogu biti posledica različitih uzroka i karaktera. Od izraslina koje su ispunjene tečnošću kao što su apscesi, hematomi, ciste, do hiperplazije samog tkiva bilo da su u pitanju tumori ili pak reakcija tkiva na povredu ili ogrebotinu.

Koliko na slici mogu da vidim rekla bih da se radi o hiperplaziji tkiva. Da li je posledica neke povrede ili je u pitanju tumorozno tkivo i da li je benigno, odnosno maligno, može samo da pokaže patohistološki nalaz nakon slanja uzorka ili cele promene na analizu.

S obzirom na poziciju, veoma lako dolazi do povređivanja izrasline i javlja se rana.

Nažalost, Vi jedino što možete da radite je redovno čišćenje rane blagim antiseptikom kao što je Before-x i da eventualno nanosite antibiotski sprej (npr.Engemicin ). To neće zaustaviti dalje bujanje tkiva niti ga smanjiti.

Ja bih Vam ipak preporučila odlazak kod nekog od veterinara koji se bave sitnim životinjama kako bi se tkivo u potpunosti uklonilo i sprečila njegova progresija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs