Povratak

Morsko prase odbija vodu i hranu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Dobar dan. Imam morsko prase već četiri godine i nikad mi se ranije nije dogodilo da ono odbija vodu u potpunosti, hrane jako malo jede, nije baš aktivno i jako su mu hladne ušice. Da li znate šta može da bude uzrok i šta treba da radim? Hvala Vam unapred. Pozdrav.

O: Nažalost, samo na osnovu opisa nisam u mogućnosti da Vam kažem o čemu je reč. Odbijanje hrane i vode može ponekad biti posledica promene u ishrani, trovanja, gubitka, odnosno, uginuća drugog morskog praseta (zamorca), bolesti zuba, gojaznosti, nagle promene u temperaturi okoline, različitih infekcija (npr. upale pluće), metaboličkih poremećaja poput nedostatka vitamina C ili otkazivanja bubrega, upotrebe nekih lekova ili, generalno rečeno, boli različitog porekla.

Za dijagnozu je, za početak, potrebno uzeti detaljnu anamnezu, odnosno, sve podatke vezane uz ishranu, stolicu, urin, okolinu, nedavne promene itd. Zatim je potrebno životinju pregledati (disajni i probavni sistem, glavu, usta..), a po potrebi se mogu napraviti i analize krvi, stolice i urina.

Pregled zuba je u ovakvim slučajevima vrlo važan jer strana tela u ustima, lomljenje, apscesi zuba, te prerasli zubi znaju često da budu uzrok odbijanja hrane.

U takvim slučajevima može istovremeno doći do prerastanja i prednjih i zadnjih zuba, što životinjama onemogućava pravilno žvakanje i uzrokuje nastanak čireva i ranica u ustima. U tom slučaju potrebno je zadnje zube (molare) smrviti i isturpijati (obično pod anestezijom), a prednje odrezati, odnosno, skratiti i isturpijati.

Budući da su mogući uzroci zaista mnogobrojni i da posledice mogu u nekim slučajevima biti vrlo opasne za zdravlje životinje, moj je savet da zamorčića svakako što pre odvedete na pregled kod Vašeg veterinara. Do tada, probajte da mu dajete što više mekane hrane, mladog i svežeg zelenila, kao i različite vrste povrća.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs