Povratak

Iznenadna smrt hrčaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Poštovani, imala sam 4 hrčka koji su svi živeli u malom kavezu i sada sam ih našla nepomične sa nekom supstancom oko usta i jedan je drugog ugrizao za nogu i dalje tako sede. Nekoliko časova su sedeli na terasi izlozeni suncu (od 15h do 19h). Da li je to neki virus ili su uginuli zbog sunca? (Tako sam ih zatekla pre sat vremena i pre toga su bili u redu). Hvala unapred na odgovoru. Julija

O: Po opisu ljubimaca nakon uginuća i podacima koje ste izneli vezanim za uslove u kojima su vaši ljubimci boravili, može se reći da su životinjice uginule usled toplotnog udara ili sunčanice.

Toplotni udar je vrlo sličan sunčanici, s tom razlikom da ne mora nastati kao posledica direktnog izlaganja suncu. Toplotni udar nastaje zbog (često naglog) prekomernog povećanja telesne temperature i nemogućnosti organizma da temperaturu održi u normalnim granicama. 

Obično se javlja kada je vlaga u vazduhu visoka, za vreme letnih sparina - jer je u takvim uslovima otežano znojenje i prirodno hlađenje organizma.

Pre toplotnog udara, mogu se pojaviti svi pre opisani simptomi toplotne malaksalosti i grčeva - vrtoglavica, žeđ, slabost, dehidracija. Toplotni udar nastupa naglo i bez najave - iznenadnim kolapsom i padom krvnog pritiska. Kao posledica dugotrajne dehidratacije kod glodara može doći i do pojave kanibalizma.

U uslovima kada su dnevne temperature dosta visoke, odnosno kada su prisutne letnje sparine sa visokom vlažnošću vazduha, da ne bi došlo do neželjenih posledica po životinju pa i uginuća, ljubimce bi trebalo u najtoplijem delu dana zaštititi od navedenih uslova spoljašnje sredine, skloniti sa direktne izloženosti toploti i omogućiti nesmetan i kontinuiran pristup vodi za piće.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs