Povratak

Jež kao kućni ljubimac

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, moja kćerka želi da zna da li postoje značajne razlike u karakteru i ponašanju izmedju mužjaka I ženke ježa.

Unapred vam se zahvaljujem na brzom odgovoru. Srdačan pozdrav, tata Zeljko


O: Postoje dve glavne grupe ježeva: evropski i afrički. Afrički jež se može odgajati u kućnim uslovima i drži se kao kućni ljubimac. 


Ove ježeve karakteriše ovalan oblik, veoma kratak rep, a kada je u fazi kontrakcije (što mu omogućavaju mišići) ima veličinu većeg grejpfruta.

Ima razvijen mehanizam odbrane tako da se može uviti u oblik lopte. Kada dođe u kontakt sa neuobičajenim objektima ili mirisima za njega, dolazi do hipersalivacije penaste pljuvačke što se takođe smatra odbranbenim mehanizmom. Veoma je aktivna noćna životinja, a u kućnim uslovima živi  i do 8 - 9 godina.

Hrani se paucima i insektima, puževima. Takođe je poznato da može jesti jaja, male sisare, ptice žabe, reptile, a u kućnim uslovima držanja odgajivači preporučuju ishranu komercijalnom gotovom hranom za mačke koja sadrži sastojke koji su neophodni ovim životinjama. Najčešće se koriste hrane superpremium kvaliteta koje su nameneni ishrani odraslih maca. Preporuka je koristiti hrane sa manje masti „light“ varijante. Hranilica se svakog dana mora puniti, a svežu vodu poslužite nekoliko puta dnevno.

Ježevi mogu imati: grinje, buve i krpelje kao najčešće ektoparazite. Ovo se retko dešava kod ježeva koji žive isključivo u kućnim uslovima, ali ukoliko im društvo prave pas ili mačka, invazije se mogu desiti. Simptomi invazije su uglavnom svrab, nemir, mršavljenje, nervoza. S obzirom da ježevi imaju bodlje, lako je uočiti im kožu i samim ti i spoljašnje parazite. Unutrašnji paraziti izazivaju poremećaje varenja koji se manifestuju razmekšanom stolicom ili prolivom, mršavljenjem, pojačanim apetitom, a paraziti se ponekada mogu primetiti i u stolici. 

Takođe, ježevi se ne moraju redovno vakcinisati, kao npr. psi i mačke.


Ježa možete uz nadzor da pustite da šeta stanom. Vrlo su radoznali i vole da istražuju okolinu, a za razliku od glodara neće da grizu kablove i nameštaj.

Ježa treba uzimati opranim rukama kako bi se navikao na ili prepoznao vlasnikov miris. Ježevi raspoznaju i vlasnikov glas pa je dobro pričati im.

Skloni su gojenju pa im treba osigurati mogućnost kretanja.

Razlike u karakteru i ponašanju vezane za pol nisu značajne.