Povratak

Pomodrela glava i nakostrešenost hrčka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Kupila sam roborovskog hrčka pre nedelju dana iz legla koje je staro tri nedelje. Jako je druželjubiv. Prvih pet dana je spavao normalno u drvenoj kućici, a poslednja dva dana spava u točku za trčanje i dlaka na glavi mu je pocrnela i sav je nakostrešen. Sve ostalo je normalno, ne grize nas i igra se sa nama ali malo spava i nekad stane u jedan ćošak kaveza i tako stoji skoro ceo dan. Da li da ga vodim kod veterinara? Hvala unapred, Jana


O: Činjenica je kako su hrčci vrlo male životinje i aktivne noću, pa se ponekad rani znakovi bolesti uopšte ne moraju primetiti. Bolestan hrčak obično je nervozan, a često i ugrize, obično nema volje za kretanjem, a kada je prisiljen, hoda ukočeno. Oči mu obično izgledaju mutno i vrlo često sa iscetkom, dlaka mu je nakostrešena, dobija mastan izged i drugo.

Pažnju treba obratiti na znake koji upućuju na neko oboljenje hrčka: gubitak apetita, neaktivnost, zadržavanje pretežno u kućici ili jednom uglu kaveza, nezainteresovanost za okolinu.

Naravno, vidljivi znakovi poput povreda i rana, otoka, proliva, iscetka iz nosa ili očiju su jasni znaci da sa zdravstvenim stanjem nešto nije u redu, pa je potrebno posetiti veterinara kako bi se pomoć pružila što pre.

Veoma je bitno takođe da mu dajete pored kompletne hrane za hrčke sveže voće i povrće, i da uvek ima dostupnu svežu vodu, posebno u uslovima visokih temperatura, jer kada su tako mladi veoma brzo i lako dehidriraju ukoliko ne znaju da piju iz pojilica.

Ukoliko Vaš hrčak za kratko vreme ne pokaze znake ozdravljenja, potrebno je odvesti ga veterinaru na detaljan klinički pregled, kako bi se na vreme započelo sa terapijom koja će dovesti do što bržeg ozdravljenja životinje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs