mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam patuljastog kunića mešanac angorac i lavlja glava. Star oko 3 meseca. Zanima me koja temperatura prostorije sme da bude za njega, pošto je bio u 20 stepeni, a sad moram da ga premestim u sobu gde je 8 stepeni. I koliko hrane im dnevno treba, posto ja koliko god mu dam on je uvek gladan i traži još. I kako ga naučiti da vrši nuždu na jedno mesto? Hvala unapred, Mirela

O: Kunići mnogo bolje podnose i manje im smeta hladnoća nego vrućina, ali s obzirom da je u pitanju mlad kunić i da je temperaturna razlika više od 10 stepeni, ta promena mora biti postepena.

Za ishranu kunića koristite gotovu hrane koja vam garantuje pre svega kvalitetan i odgovarajuć obrok za Vašeg ljubimca. Sveže povrće se uključuje posle 6 meseci starosti, ali vrlo oprezno, jer ove životinje imaju jako osetljiv digestivni trakt. Seno je obavezni sastojak u ishrani jer obezbeđuje optimalan balast u digestivnom traktu.

Patuljastim zečevima seno mora biti dostupno tokom čitavog dana.

Što se tiče gotove hrane, svaki proizvođač je na pakovanju naznačio dnevne količine, pa se pridržavajte tih preporuka. Ukoliko nije naznačena količina, dve supene kašike će biti sasvim dovoljne.

Kunići svoje fiziološke potrebe obavljaju na jednom mestu tako što sami izaberu ugao gde će vršiti nuždu. Stariji kunići brže uče od mlađih i za tu obuku potrebno je nekoliko nedelja. Kao prostirku u kavezu idealno je koristiti piljevinu. WC za kuniće možete organizovati u kavezu tako što piljevinu stavite u plastičnu posudu, ali to nije obavezno jer zeka može sam izabrati ugao gde će vršiti nuždu. Takođe je moguće staviti više posuda u okviru prostorije ukoliko je pušten izvan kaveza duže vreme.

Posude za vršenje nužde bi trebalo čistiti jednom dnevno jer su zeke veoma čiste životinje pa ih prljave posude mogu odbiti. Takođe je ponekad moguće da izvrše nuždu izvan predviđenog mesta zato što je to znak obeležavanja teritorije kome su kunići veoma skloni.

Početak učenja kunića na WC počinje zapravo ubacivanjem posude u kavez. Potrebno je da kunića posmatrate tokom pokazivanja namere da vrši nuždu i kada zauzme položaj karakterističan za vršenje nužde, nežno ga podignite i stavite u posudu. Nakon što prvi put upotrebi posudu, pohvalite ga i nagradite ga sa nekom od njegovih omiljenih poslastica. Kako se bude privikavao, smanjite i broj posudica.