Povratak

Prelom ili uganuće noge kod kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam patuljastog zeca starog osam meseci. Sinoć je nezgodno skočio sa kreveta na bočnu stranu tela i kičme i izgleda da je prilikom pada povredio samo zadnju levu nogu. Sve ostale noge su mu u funkciji i može normalno da se kreće, s tim što se prilikom kretanja ne oslanja na tu nogu. Kada stoji u mestu stoji normalno na toj nozi i čak se u toku hodanja nekad i malo osloni na nju. Nije bilo nikakvih vidljivih promena, jedino što je jako uplašen i beži od mene. Da li je reč o prelomu ili samo o uganuću? I da li bih ga trebala odmah voditi kod veterinara ili da sačekam još koji dan da vidim hoće li biti promena? Nastasija

О: Budući da Vaš kunić ne koristi zadnju levu šapicu moguća su oba slučajeva - istegnuće ili prelom.

Do istegnuća mišića, tetiva i ligamenata najčešće dolazi kod naglih pokreta (trčanje, skok...), pri čemu se životinja kod doskoka najčešće ne dočeka čvrsto, nego se posklizne, a noga zauzme nefiziološki položaj.

Istegnuće se najčešće ispoljava bolom, a životinja ''štedi'' obolelu nogu i manje se kreće.

Prelom (fractura) označava prekid kontinuiteta koštanog tkiva. Može nastati usled neke traume ili spontano (ukoliko je kost kroz duži period izložena delovanju neke spoljašnje sile).

Prelomi mogu biti otvoreni i zatvoreni. Otvoreni prelom je povreda kod koje je prekinut tok kože ili mišica iznad kosti zbog pomeranja koštanih delova. Kod zatvorenog preloma je celovitost mekih tkiva očuvana.

Prema obliku, prelomi se dele na: poprečne ili kose; prelome s više koštanih delova i prelome s defektom (otkine se deo kosti).

Prema broju, mogu biti jednostruki i složeni prelomi.

Uz frakturu kosti, česte su i povrede mekih tkiva ili organa.

Klinički se prelomi ispoljuju otokom, bolnošću, krvarenjem ili krvavim podlivom (kod otvorenih preloma), životinja uglavnom štedi oboleli ekstremitet, šepa, a zbog boli se manje kreće, manje jede i uglavnom je depresivna.

Zarastanje kosti zavisi će od uzroka koji je izazvao prelom, ali i od uzrasta životinje - kod mladih jedinki prelomi brže zarastaju. Princip zarastanja preloma je da se vezivne ćelije iz periosta umnožavaju i oko mesta loma stvaraju ''omotač'' koštane materije. On okoštava i drži koštane delove. Nakon toga se preoblikuje i zamenjuje koštanim tkivom.

Prelomi se dijagnostikuju Rtg pretragom.

Leče se fiksiranjem koštanih delova, kako bi se oboleli ekstremitet što manje micao, ili se leče osteosintezom (operacijom se ''spoje'' koštani delovi).

Zarastanje preloma je dugotrajno, u proseku 3 - 4 nedelje.

Kako biste bili sigurni o kojem se tačno problemu radi kod Vašeg kunića, svakako bih Vas uputila na pregled kod veterinara, koji će kliničkim pregledom postaviti tačnu dijagnozu i odrediti terapiju.

Više o ovoj temi možete pročitati u mom prethodnom odgovoru pod naslovom „Povreda zadnjih nogu kod kunića“ i koleginice Mirjane Pejčić u tekstu „Imobilizacija noge kunića“.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs