Povratak

Promenjeno ponašanje, uplašenost i gubitak apetita degua nakon preseljenja u novi dom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imamo degua starog oko 8 meseci. Pre oko mesec dana preselili smo se u drugi grad, a pre oko nedelju dana naš miljenik je počeo čudno da se ponaša. Slabije jede, deluje neraspoloženo i veoma poplašeno. Kada ga pustimo bez razloga se uplaši, zaskiči i sakrije iza nameštaja odakle ne izlazi i do par sati. Više ne reaguje ni na zveckanje hrane koje mu je bilo uslovni refleks. Da li je moguće da mu samo treba vremena da se navikne na novi dom ili je bolestan i treba da posetimo veterinara? Pozdrav, Milica

O: Ponašanje Vašeg degua je karakteristično za jedinku koja se nije adaptirala i koja se nalazi u nepoznatom prostoru. Uplašenost je posledica slabe orjentacije i nepoznavanja terena.

Kako biste opustili degua, morate se prema njemu ponašati kao u početku, kada se posle kupovine navikavao na Vašu porodicu i prostor u kojem boravi.
Trudite se da mu obezbedite iste uslove kao i one u kojima je živeo ranije. Prisustvo ili miris drugih životinja mogu mu takođe unositi nemir, pa bih Vas savetovala da na to obratite pažnju.

Već jednom pripitomljen degu, će se mnogo lakše opustiti i ponovo započeti interakciju sa čovekom.

Oslabljen apetit i neraspoloženje mogu biti opšti simptomi oboljenja, ali u ovom slučaju, slabiji apetit se takođe može pravdati nedovoljnom adaptacijom. Međutim, ukoliko se Vašem deguu ne vrati dobar apetit, savetovala bih Vam da ga odvedete kod veterinara na pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs